Hopp til innhold

– Skredsøker kan gi falsk trygghet

Salget av skredsøkere har gått voldsomt opp. Men slett ikke alle vet hvordan det livreddende verktøyet skal brukes.

Video - Skredsøker kan gi falsk trygghet

PÅ KURS I SNØEN: Line Skeie søker seg frem til en begravd sender. Til høyre veileder Jarle Kalland.

Når ulykken skjer, kan kunnskap være forskjellen på liv eller død. Det siste året har det vært flere dødfall på grunn av snøskred enn på 25 år. Flott pudderføre lokker stadig flere utenfor de preparerte løypene, og det er ofte da det skjer.

– Senderen reddet livet hans

I februar i fjor omkom to personer da det gikk et snøskred i Eikedalen på Kvamskogen. En tredje person slapp unna med kun lettere fysiske skader. Vedkommende var utstyrt med skredsøker og ble raskt funnet av en av de andre i følget.

– Han lå under snøen i oppunder en time. Jeg tror nok skredsøkeren reddet livet hans, sier Arild Fagerheim, leder for Skipatruljen i Eikedalen.

Denne sesongen har sportsbutikkene registrert en voldsom økning i etterspørselen etter sendere og mottakere. Skredsøker er på vei til å bli standard utrustning for de som har tenkt seg på ski i fjellet.

Kameratredning avgjørende

Men forhandlerne advarer mot at folk kjøper seg falsk trygghet. Skal man ha nytte av et slikt redskap dersom det skjer en ulykke, må det brukes på rett måte.

– Mange kjøper skredsøker uten å lese bruksanvisningen. De har den på seg under jakken, men vet ikke så mye om hvordan den virker, sier Fredrick Havre hos Platou Sport i Bergen til NRK.no.

Når et menneske blir begravd av snø, synker sjansen for å overleve dramatisk allerede etter det første kvarteret. Såkalt kameratredning er derfor svært viktig. Det er også det som redder flest.

– Blir en tatt av skred, har en veldig dårlig tid. For å kunne søke effektivt, må man ha trent på å bruke sender og mottaker, sier tindeveileder Jarle Kalland.