Hopp til innhold

Vil hindre svindeldom med skjult lydopptak av politimesteren

Gunnar Nordhus risikerer årevis i fengsel for å ha svindlet til seg 16 millioner kroner. Nå bruker han et privat lydopptak av politimesteren for å stoppe saken før den kommer for retten.

Gunnar Nordhus og Geir Gudmundsen

SKJULT LYDOPPTAK: I 1986 skal Gunnar Nordhus ha sikret seg et lydopptak av Geir Gudmundsen som han mener gjør den nåværende politimesteren inhabil. Med det vil han hindre den omfattende svindeltiltalen mot ham i å komme opp for retten.

Foto: Espen Forsberg / BA / Hordaland politidistrikt

Trond Kvist

– HYSTERISKE TILSTANDER: – Det var en krig, med forskerne på den ene siden, og politi, påtalemakt, og egentlig media også, på den andre, sier Trond Kvist, som laget film om «Politivoldsaken».

Foto: Per Christian Magnus / NRK

– «Politivoldsaken» har fortsatt stor betydning i Bergen. Jeg tror den har festet seg i veggene ved politikammeret. Det å kunne frata Nordhus kredibilitet, vil nok bli satt stor pris på der på huset, sier Håkon Brækhus.

Han er advokat for den tidligere voldsforskeren Gunnar Nordhus, som nå er tiltalt for alvorlig kriminalitet, blant annet svindel og dokumentforfalskning. Denne uken avgjøres det om svindelsaken kan komme opp til behandling i retten, eller om Hordaland politidistrikt er inhabile, slik Bræhus og klienten mener.

Statsadvokaten og riksadvokaten har tidligere slått fast at bergenspolitiet er habile. Når det nå skal avgjøres i Bergen tingrett om saken kan komme opp til behandling, trekker Brækhus og klienten et gammelt kort ut av ermet:

I 1986 skal Nordhus ha utstyrt sin nære medarbeider, Terje Gudmundsen, med en skjult båndopptaker. Hensikten skal ha vært å skaffe seg informasjon om hvordan politiet i Bergen jobbet. Grunnen til at Gudmunsden var den som fikk oppdraget, var åpenbar: Broren hans, Geir, jobbet som politibetjent i byen.

Skjult lydopptak: «Jeg tror du må skifte side»

I dag er Geir Gudmundsen politimester i Hordaland politidistrikt. I opptaket som ble spilt av i retten i går, sier den nåværende politimesteren blant annet til sin bror: «Fra andre kanaler vet jeg litt om hvordan de gutta (Nordhus og Edvard Vogt, red. anm.) driver» og «Jeg tror du må skifte side».

Nordhus og advokaten mener opptaket beviser at Geir Gudmundsen forsøkte å presse broren til å motarbeide Nordhus og Vogt, som fem år i forveien sto bak en rapport som rystet politiet i Bergen: Forskerne slo fast at politimenn i byen daglig brukte systematisk vold mot arrestanter.

Rapporten var ikke bare en dyp ripe i lakken for bergenspolitiet, den skapte også sjokkbølger landet over.

Olav Terje Bergo

TRYKKET KRITISKE SAKER: Redaktør for Bergensavisen gjennom 25 år, Olav Terje Bergo, trykket mange saker med kritikk mot bergenspolitiet etter forskningsrapporten.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

– Det var hysteriske tilstander, vil jeg nesten si. Det var en krig, med forskerne på den ene siden, og politi, påtalemakt, og egentlig media også, på den andre, sier Trond Kvist.

Han regisserte i 1995 dokumentarfilmen «Boomerang», om politivoldsforskerne Nordhus og Vogts kilder, som senere ble dømt for falsk forklaring. Omfanget av politivolden skal nemlig ikke ha vært i nærheten av så stort som det som gikk frem av forskningsrapporten.

– Det omfattet ikke veldig mange tjenestemenn i politiet. Det var bare det at misforstått kollegalojalitet gjorde at mange lot som dette ikke foregikk, og dermed ble jo hele politikammeret svertet, sier Olav Terje Bergo.

Han var redaktør i Bergensavisen i 25 år, og godkjente en lang rekke kritiske artikler mot bergenspolitiet da «Politivoldsaken» preget nyhetsbildet på 80- og 90-tallet.

– Jeg mener politiet er habile, sa Bergo til NRK etter å ha inntatt vitneboksen i saken denne uken.

Skal ha svindlet bank og forfalsket underskrifter

Bergenspolitiet har de siste ti årene mottatt en rekke anmeldelser mot Gunnar Nordhus for bedrageri og dokumentforfalskning, og statsadvokaten i Hordaland tok før sommeren ut en omfattende og svært alvorlig tiltale.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Edvard Vogt

VITNET I RETTEN: – Det foreligger en dyptgående konflikt, noe som skulle antyde at den ene konfliktparten ikke er habil i saker mot den andre, sier Nordhus' forskerkollega Edvard Vogt.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

Nordhus skal blant annet ha lurt Nordea til urettmessig å utbetale ham 7,7 millioner kroner, lagt frem falske takstpapirer og forfalsket sønnens og konens underskrifter. De fleste av tiltalepunktene har en strafferamme på opptil seks års fengsel.

Håkon Brækhus

– INKOMPETENT: – Vi mener bergenspolitiet har en egen interesse i sakens utfall, og at de således ikke er habile, sier Håkon Brækhus, Gunnar Nordhus' advokat.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

Men før saken i det hele tatt kan komme opp for domstolen, må retten altså ta stilling til om tiltalen må forkastes grunnet det gamle naget politiet i Bergen angivelig skal bære til Nordhus og farge deres syn på ham.

Selv meldte Gunnar Nordhus sykdomsforfall til den innledende rettsrunden. Men hans kollega fra voldsforskningen, Edvard Vogt, vitnet i retten.

– Det foreligger en dyptgående konflikt, noe som skulle antyde at den ene konfliktparten ikke er habil i saker mot den andre, sier Vogt.

Nordhus' forsvarer Håkon Brækhus er langt mer tydelig i sitt syn på saken.

– Vi mener tiltalen ikke kan behandles, fordi den er tatt ut av en inkompetent påtalemyndighet. Vi mener bergenspolitiet har en egen interesse i sakens utfall, og at de således ikke er habile, sier han.

Politimesteren: – Et privat anliggende

Politimester Geir Gudmundsen nekter imidlertid for inhabilitet, og støtter seg på konklusjonene fra statsadvokaten og riksadvokaten.

Geir Gudmundsen

– IKKE INHABIL: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt måtte møte i retten denne uken.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

– Vår vurdering er at det ikke er noen grunn til å reise tvil om vår habilitet. Og både statsadvokat- og riksadvokatembetet er enige i at Hordaland politidistrikt og jeg som politimester ikke er å anse som inhabile i forhold til etterforskningen av denne saken mot Nordhus, sier Gudmundsen.

Grunnet fremleggelsen av det gamle lydopptaket måtte politimesteren selv møte som vitne i retten denne uken.

– Jeg synes jo det er rart at det blir brakt inn i denne rettssaken. Det er nesten 30 år siden det ble etterforsket av Oslo politidistrikt, og av Oslo statsadvokatembeter på slutten av 80-tallet. Den gangen ble det konkludert med at dette var et anliggende mellom min bror, og meg som privatperson, sier Gudmundsen.

Nå skal Bergen tingrett ta stilling til om tiltalen mot Gunnar Nordhus kan godkjennes for full rettsbehandling. Blir den det, kommer svindelsaken opp for retten på nyåret.