– Politimesteren ba varsleren holde seg unna

Politimester Geir Gudmundsen skal ifølge vitner ha vært direkte involvert i at varsleren Robin Schaefer ble bedt om å holde seg unna Monika-saken.

Geir Gudmundsen

INNBEORDRET: Geir Gudmundsen har trådt midlertidig til side som politimester i Hordaland, og har blitt innbeordret til Politidirektoratet.

Foto: Hommedal, Marit / NTB Scanpix

14. mars i fjor ga leder for volds- og sedelighetsavsnittet på politihuset i Bergen, Rigmor Isehaug, Monika-varsleren Robin Schaefer beskjed om å holde seg unna saken.

Isehaug overbrakte ordren på vegne av politistasjonssjef Olav Valland. Han skal ha fått beskjed om at dette skulle gjøres i et møte med politimester Geir Gudmundsen og daværende visepolitimester John Reidar Nilsen samme dag, skriver Bergens Tidende.

Sentrale vitner skal i avhør med Spesialenheten for politisaker ha fortalt at beskjeden kom etter møtet på politimesterens kontor.

Gudmundsen har trådt til side mens granskingen av Monika-saken pågår, og er innbeordret til Politidirektoratet. De uttaler at Gudmundsen ikke kan svare på spørsmål mens granskingen av varslersaken pågår.

– Ikke «opptre utad»

Den andre visepolitimesteren i Hordaland, Gunnar Fløystad, sendte fire dager før det omtalte møtet ut en e-post der han gjorde det klart at Schaefer ikke måtte «opptre utad» i saken.

Isehaug har tidligere uttalt at ordren hun fikk om å be Schaefer holde seg unna saken, kom «via stasjonssjefen fra visepolitimesteren», en forklaring politistasjonssjef Valland har gitt sin tilslutning til.

Han vil i dag ikke kommentere opplysningene om at politimester Gudmundsen skal ha vært med på å gi ordren.

– Dette er en helt sentral del av den pågående varslersaken, så det ville bli helt feil av meg å kommentere det nå, sier Valland til NRK.

Konstituert politimester: – Husker ikke møtet

John Reidar Nilsen

– IKKE INVOLVERT: – Da ville jeg heller aldri tatt på meg oppgaven som konstituert politimester, sier John Reidar Nilsen.

Foto: NRK

John Reidar Nilsen, som nå er konstituert som politimester, avviser at han var involvert i prosessen, selv om han skal ha vært til stede på møtet med Valland og Gudmundsen.

– Jeg husker ikke å ha vært til stede i rommet. Jeg har i ettertid, i februar 2015, blitt fortalt at jeg var på politimesterens kontor denne dagen, men jeg har ikke bitt meg merke i hva de samtalte om, sier Nilsen til Bergens Tidende.

Nilsen svarer «nei» på avisens spørsmål om han på noen som helst måte var involvert i prosessen som ledet frem til at Schaefer fikk beskjed om å holde seg unna.

– Da ville jeg heller aldri tatt på meg oppgaven som konstituert politimester, sier Nilsen.

ALT OM SAKEN: Monika (8) funnet død