NRK Meny
Normal

– Har aldri vært snakk om tvang

Byrådets forslag om språkkvotering av norske barn i barnehager i Bergen kan ha blitt misforstått, mener skole- og barnehagebyråden.

Jana Midelfart Hoff

STOR TRO PÅ KVOTERING: Skole og barnehagebyråd Jana Midelfart Hoff har stor tro på det nye prosjektet, og understreker at det skal skje på frivillig basis.

Foto: NRK

Onsdag denne uken ble det kjent at byrådet ønsket en tvungen kvotering av minoritetsspråklige barn i barnehagen. Dette mener byråd for skole og barnehage, Jana Midelfart Hoff er en misforståelse.

– Jeg har hele tiden sagt at dette er et mål og et pilotprosjekt, for det er vi jo nødt til når ikke loven er endret. Vi er veldig klare på lovens grenser, så vi tror at dette skal vi klare gjennom frivillighet og engasjement hos foreldrene, sier hun til NRK.

Lovverket hindrer tvang

Lovverket hindrer nemlig byrådet i å tvinge barnehagene et makstall på minoritetsspråklige barn.

– Det som hindrer oss i å ha et tak, er loven, som gir foreldrenes prioritet forrang, forteller Midelfart Hoff til Bergens Tidende.

Siden en bestemmelse om dette ikke er mulig enda, må prosessen gjennomføres frivillig ved hver barnehage.

– Det skal vi klare fordi vi har tre barnehager som ligger veldig nært hverandre, og vi har en god dialog med foreldrene, og en del av dem etterspør kvotering allerede i dag, mener Midelfart Hoff.

Kan be foreldrene søke andre steder

Midelfart Hoffs mål er at det ikke skal være mer enn 70 prosent minoritetsspråklige barn i hver barnehage. Om en barnehage kommer over makstallet, kan den be foreldrene søke plass i en annen barnehage i nærheten.

– Det er det som er målet. Og det skal vi klare fordi vi har tre barnehager som ligger veldig nært hverandre, og vi har en god dialog med foreldrene som også ønsker dette pilotprosjektet.

Bergen som foregangskommune

Midelfart Hoff har stor tro på pilotprosjektet og sier hun har god støtte rundt prosjektet.

– Jeg synes det er veldig spennende at Bergen er en foregangskommune her, at det er tverrpolitisk enighet om å få i gang dette pilotprosjektet, og jeg skal snart snakke med komitéleder igjen og vi står sammen. Jeg gleder meg veldig til å se på resultatene om noen år, sier byråden.