– Han smilte og sang: «Nigger, nigger, nigger, die»

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Forsvarerne til Donatas Lukosevicius reagerer på at rettspsykiatrisk sakkyndige ikke er til stede i retten og hører beskrivelsene av klientens oppførsel i fengselet.

Donatas Lukosevicius

KONFLIKT: Donatas Lukosevicius mistet to notatbøker i fengselet. Han har vært i flere konflikter med de ansatte. Bildet er tatt på rettssakens dag to.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Inspektør Heidi Sandvik fra Bergen fengsel vitnet i dag om hvordan de ansatte der har oppfattet tiltalte Donatas Lukosevicius. Det har vært et anstrengt forhold:

Ved ett tilfelle ble Lukosevicius anmeldt for å ha bestilt en utenforstående som skulle avlegge et besøk hjemme hos en navngitt førstebetjent i fengselet. Saken ble henlagt, men påklaget av fengselet.

I retten opplyste forsvarer Aasmund Sandland at politiet i dag har forkastet denne klagen og videresendt den til Statsadvokaten.

Skrev med sot i taket

Sandvik beskrev flere hendelser som fengselet oppfattet som truende:

  • Lukosevicius gjemte en gaffel bak ryggen og truet ansatte som skulle hente noen DVD-er politiet hadde bedt om å få.
  • Han skrev «Frode dick» med sot i taket på cellen. Det ble tolket å være rettet mot en ansatt.
  • – Ved ett tilfelle smilte han og sang: «OK it’s you. You now have a big problem. Nigger, nigger, nigger, die». Den ansatte var mørkhudet, sa Sandvik.
Heidi Sandvik

TRUSLER: Heidi Sandvik fra Bergen Fengsel vitnet om Donatas Lukosevicius' oppførsel mens han har vært innsatt.

Foto: Christian Lura / NRK

Hun beskrev en mann som endret sinnstilstand når han møtte motstand eller ble presset.

– Men han har aldri brukt direkte vold, sa Sandvik, som beskrev mange av hendelsene som «underfundige trusler».

– Han kunne spørre en ansatt om han eller hun skulle være på jobb en eksakt dato. Så kunne han si at det var synd, siden hun var så grei. Og at det skulle skje noe forferdelig den dagen.

Ved andre anledninger har Lukosevicius deltatt i fengselets sosiale aktiviteter, spilt sjakk og lignende.

Sandvik fortalte også at to av Lukosevicius sine notatbøker forsvant i fengselet, noe han reagerte veldig sterkt på.

– Ikke opplevd maken

Lukosevicius har smerter i ryggen eller foten og var ikke til stede i retten under Sandviks vitneprov. Det var heller ikke rettspsykiatrisk sakkyndige, som ikke har vært i retten siden Lukosevicius selv forklarte seg.

– Dette reagerer vi sterkt på. Jeg må ta det opp i prosedyren og eventuelt vurdere en klage til Fylkesmannen, sier medforsvarer Ann Turid Bugge til NRK.

– Her fremkom det mange opplysninger som sier noe om hans sinnstilstand, og som er viktige for å vurdere hans helsetilstand. Da burde sakkyndige vært her. Jeg har vært i hundrevis av saker, men ikke opplevd maken, sier Bugge.