NRK Meny
Normal

– Føles urettferdig og meningsløst

Følelsene var nær ved å ta overhånd da konsernsjef Helge Lund i Statoil under sørgesamlingen i Håkonshallen mintes hver av de fem drepte.

Mandag ble det avholdt en sørgeseremoni i Håkonshallen i Bergen for å minnes de døde Statoil-ansatte som ble drept under gisselaksjonen i Algerie.

MINTES DE DØDE: Statoil holdt minneseremoni i Håkonshallen i Bergen mandag.

Fem flagg på halv stang

FLAGG PÅ HALV STANG: Fem flagg blafrer på halv stang utenfor Håkonshallen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Berørte, pårørende og støtteapparatet i Statoil var klokken 12.00 samlet til sørgeseremoni i Håkonshallen i Bergen. Fem flagg blafrer på halv stang utenfor hallen, et for hver av de mistet livet i terroraksjonen:

  • Alf Vik (43) fra Austrheim/Grimstad
  • Hans M. Bjone (55), Brandbu
  • Tore Bech (58), Bergen
  • Thomas Snekkevik (35), Austrheim/Bergen
  • Victor Sneberg (56), Sandnes/Manndalen

LES OGSÅ: Statoil vil fortsette Algerie-satsingen | Statoil var i dialog med gisseltakerne i In Aménas

Statoils konsernsjef Helge Lund talte mandag under en minneseremoni for de fem nordmennene som ble drept i Algerie. Seremonien fant sted i Håkonshallen i Bergen.

STERKT PREGET: Konsernsjef Helge Lund mintes hver enkelt av de fem døde Statoil-medarbeiderne.

– Urettferdig og meningsløst

– Vi er samlet i fortvilelse og sorg over tapet av fem menn. Mange har ventet lenge på å få svar. Uvissheten har vært tung, men det ble dessverre ikke trøst i det svaret de fikk til slutt. Fem menn er brått revet bort. uskyldige ofre for brutal terrorisme. Det kjennes urettferdig og meningsløst, og tapet er ugjenkallelig, sa konsernsjefen i Statoil, Helge Lund, innledningsvis i sørgeseremonien.

Lund mintes hver enkelt av de fem omkomne i sin minnetale.

– Møtet med døden er livets største prøvelse. Våre tanker går til alle pårørende, til dere som har mistet deres nærmeste. Vi ønsker dere styrke og mot til å minnes, og livsmot og krefter til å gå fremover, sa konsernsjefen.

Ola Borten Moe under sørgeseremonien i Håkonshallen

HILSTE FRA EN HEL NASJON: Olje- og energiminister Ola Borten Moe talte under sørgeseremonien.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Borten-Moe: – De vil aldri bli glemt

Det offisielle Norge var representert bl.a. med olje- og energiminister Ola Borten Moe, som også bidro med et minneord.

Pressetalsmann i Statoil, Ola Anders Skauby

- VIL TA LANG TID: Pressetalsmann Ola Anders Skauby møtte NRK før seremonien.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– En hel nasjon, en hel verden, har markert avsky gjennom å stå sammen i fordømmelse av den meningsløse terroraksjonen i algerie. Vi sørger over de fem som mistet livet. De vil ikke bli glemt, sa statsråden.

Ordføreren i Bergen, Trude Drevland, var også på plass under seremonien. Artister som Ole Edvard Antonsen og Karoline Krüger bidro med musikalske innslag i sørgeseremonien.

– Vil prege Statoil i lang tid

– Dette er en forferdelig hendelse som preger hele Statoil og vil prege selskapet i lang tid fremover. Vi har mistet fem av våre beste menn. Det er et tap som aldri vil bli dekket. Men vi må gå videre. Samtidig er det viktig at vi tar oss tid til å minnes og hedre våre kolleger som vi har mistet, sa pressetalsmann i Statoil, Ola Anders Skauby, til NRK.no like før seremonien startet.

Flagg på halv stang ved Håkonshallen

HALV STANG: Fem flagg på halv stang, et for hver av de døde norske Statoil-ansatte, møtte de som kom til Håkonshallen mandag.

Foto: Sølve Rydland / NRK