– Et kupp for Harmonien

Edward Gardner (39) skrev i går under som ny sjefsdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester (BFO). Briten regnes som en av verdens fremste dirigenter.

Edward Gardner

HEDRET AV DRONNINGEN: Edward Gardner, som for tiden leder The British National Opera, ble hedret av Dronning Elisabeth II på Buckingham Palace 16. november i fjor.

Foto: JOHN STILLWELL / Afp

– For oss er dette rett og slett et kupp. Gardner har solid erfaring og bakgrunn. Han er en god match for oss med tanke på å jobbe videre internasjonalt. Jeg er ganske sikker på at han kan åpne nye dører for oss, sier direktør Bernt E. Bauge til NRK.no.

Har vært gjestedirigent flere ganger

39-åringen jobber for tiden som musikalsk leder for The British National Opera og har dirigert en rekke opera- og symfoniorkester i både USA og Europa.

Andrew Litton med partituret til Gurre-Lieder

GIR SEG I 2015: Andrew Litton blir æresdirigent når Gardner.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Gardner er også godt kjent av musikerne i Bergen. Han har vært gjestedirigent for BFO ved flere anledninger og dirigerte også orkesteret på en plateutgivelse i fjor med musikk av Luciano Berio.

Briten selv er strålende fornøyd med sin nye jobb.

– Jeg har vært i Bergen flere ganger de siste fire-fem årene. Hver gang er båndet blitt mye sterkere. Orkesteret har en vilje i seg til å briljere som jeg virkelig beundrer. Bergen virker som et fantastisk sted å skape musikk, sier Edward Gardner selv til NRK.no.

– Vi har fått det som vi ville

Musiker Oddmund Økland i BFOs programkomité sier det var musikerne selv som ønsket å få Gardner til å etterfølge Andrew Litton , som i sin tid som sjefsdirigent har løftet orkesteret til strålende kritikker internasjonalt.

– Gardner er først og gfremst en fantastisk musiker og dirigent. Vi har fått det som vi ville, sier Økland.

39-åringen tiltrer først 8. oktober 2015. Frem til da vil Gardner ha funksjon og tittel som første gjestedirigent. Kontrakten er i første omgang på tre år.

Andrew Litton, som har ledet orkesteret siden 2003, vil få tittelen æresdirigent når han fratrer.

NRK.no sender konsert med BFO ogGardner

Torsdag dirigerer Edward Gardner BFO for første gang etter utnevnelsen. Orkesteret skal da fremføre Edward Elgars verk «The Dream Of Gerontius», en grunnstein i den britiske musikkarven.

Konserten kan du se gratis og direkte her på NRK.no fra kl. 19.30.