Hopp til innhold

Mener siktelsen viser at byrådet har for mye makt

– Korrupsjonssaken kunne vært unngått med åpnere kommunale prosesser, mener Ove Sverre Bjørdal (Sp).

Ove Sverre Bjørdal

KRITISK TIL RUTINENE: Ove Sverre Bjørdal mener den kommunale saksgangen må bli mer åpen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Bjørdal var blant gruppelederne i bystyret som i dag ble orientert av ordfører Trude Drevland (H) om korrupsjonssiktelsen mot bystyrerepresentanten Jan Sverre Stray.

Drevland møtte politiet tidligere på dagen, og fortalte gruppelederne at hun ikke hadde fått nye fakta på bordet eller info om planlagte etterforskningsskritt.

– Dette var først og fremst en bekreftelse på hvem det var og formalia rundt det hele, konstaterer SVs gruppeleder Oddny Miljeteig, som lever godt med at Drevland ikke ga gruppelederne mer informasjon.

– Ordføreren kan ikke informere gruppelederne på indisier og antagelser, hun må vente til hun helt klart vet. Og når hun får mer informasjon fra politiet, vil vi også få denne, sier Miljeteig.

– Uheldig og trist

Høyre-politiker Stray (59) ble i forrige uke pågrepet sammen med to forretningsmenn fra Åsane. Alle de tre er siktet for grov korrupsjon. Samtlige nekter straffskyld.

Politiet mener de to ga Stray 100.000 kroner for å få hjelp i en sak som gjelder regulering av en eiendom, og at dette ble dekket over som sponsing for et Vennebyen-arrangement i Åsane. Stray skal ha hjulpet de to forretningsmennene med å arrangere møter med viktige politiske beslutningstakere i kommunen.

Sps gruppeleder Ove Sverre Bjørdal mener saken aktualiserer en gjennomgang av den kommunale behandlingen av plansaker i kommunen.

– Jeg synes denne saken er veldig uheldig og trist. Men det viktige nå, uavhengig av denne saken, at vi ser på hvordan vi har organisert våre prosesser for å unngå at slike ting kan skje, sier Bjørdal.

– Vi bør se på om vi kan gjøre prosessen med saksbehandling mer åpen, sier Bjørdal.

– Må sikre åpenhet

Tidligere hadde komiteene mer innflytelse over reguleringssaker i Bergen kommune. Etter at bydelsstyrene ble nedlagt, ble mer av saksbehanlingen forbeholdt byrådet, sier Sp-toppen.

– Da ser en ikke i offentligheten hva som faktisk har skjedd i saken underveis. Hadde dette vært en mer åpen prosess, ville det vært vanskeligere å komme inn og påvirke en sak utenom de formelle organene, mener Bjørdal.

Trude Drevland

ORIENTERTE: Ordfører Trude Drevland.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Ordfører Trude Drevland sa søndag til NRK at hun ikke trodde saken kunne vært håndtert annerledes av kommuneledelsen. Under dagens møte med gruppelederne og pressen åpnet hun imidlertid for en rutinegjennomgang dersom det skulle vise seg at systemet ikke er godt nok rustet for å avdekke korrupsjon.

– Jeg vil ikke kritisere prosessen etter at saken kom opp, den virker ryddig og grei. Det jeg er opptatt av, er om saksbehandlingsrutinene våre er gode nok til å sikre åpenhet og redusere muligheten for at folk kan påvirke sakene utenom folkevalgte organer, sier Bjørdal.

– Ingen belastning

Flere medier gikk ut med navnet på den siktede politikeren kort tid etter at saken ble kjent. Trude Drevland brukte hensynet til de øvrige bystyrepolitikerne som et argument for å gå offentlig ut med navnet i dag. Oddny Miljeteig tror ikke saken har vært en stor belastning for bystyrekollegaene.

– For å svare for SV, så tror jeg ikke denne saken har vært noen belastning for oss som personer. De av oss som vet at vi ikke har noe å svare for, får heller leve godt med at det spekuleres, sier Miljeteig.