Hopp til innhold

– Burde vært ilagt ebola-karantene

Mannen som utløste ebola-alarmen i Bergen, samt hans reisekollega, burde vært ilagt karantene av arbeidsgiveren. Det mener smittevernoverlegen.

Øystein Søbstad om ebola-mistanke på Haukeland

FØLGER OPP EBOLA-SAKEN: – Det skulle vært en karanteneperiode for de to personene som returnerte fra Sierra Leone, mener smittevernoverlege Øystein Søbstad.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Pasienten i 40-årene har ligget i ebola-isolat på Haukeland universitetssjukehus siden lørdag. Han er nå friskmeldt og utskrevet. Kontrollprøven var negativ, kunne NRK fortelle tirsdag ettermiddag.

Ledsageren, som var med på turen til ebola-utsatte Sierra Leone, vil bli fulgt opp av Smittevernetaten i Bergen kommune.

– Jeg mener begge burde vært ilagt ebolakarantene, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad.

LES OGSÅ: Ebola-faren på Haukeland er over

Vil be om møte

Søbstad ønsker nå en oppfølging av selskapet som hadde arbeidsgiveransvaret for de to personene. Selskapet ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Det kan hende at man kan lære litt av de organisasjonene som ofte sender medarbeidere til slike områder.

Nina Mevold, kommunaldirektør for helse

– Jeg mener det er naturlig at kommunens byrådsavdeling for helse og omsorg ber om et møte med arbeidsgiveren for å diskutere om det burde være tydeligere karantenebestemmelser etter et slikt utenlandsopphold. Helsearbeidere blir satt i karantene i tre uker etterpå. Da er man utenfor smitteførende periode, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad.

– Hold deg borte fra jobb

Sykehuset har oppfølgingsansvaret for mannen i 40-årene som nå er skrevet ut, mens Smittevernetaten følger opp kollegaen.

– Jeg har anmodet ham om å bli borte fra jobb. Det skulle vært en karanteneperiode. Vi er fremdeles i en influensatid, og han har tross alt vært i et ebola-land. Det er et voldsomt apparat som har vært satt i sving, og nå må vi bare følge opp, sier Søbstad.

De to personene har forklart at de under besøket i Sierra Leone så folk som var smittet av ebola.

– De har vært tett innpå karanteneområder og sett folk som har vært syke. Hvor tett innpå de har vært i antall meter, vet jeg ikke eksakt. Det er noe vi har spurt dem grundig om, men man vet jo ikke riktig hvem man omgås i slike områder, sier Søbstad.

Nyttig test av beredskapen

Kommunaldirektør ved byrådsavdeling for helse og omsorg, Nina Mevold, mener hendelsen som har oppstått kan gi grunnlag for en generell gjennomgang av rutinene aktuelle bedrifter har rundt smittevern.

– Arbeidsgivere med hyppig reiseaktivitet i slike områder er drillet i rutiner i forhold til de medisinske rådene. For andre, som ikke gjør dette så ofte, kan det hende at man kan lære litt av de organisasjonene som ofte sender medarbeidere dit, sier Mevold til NRK.

Mandag formiddag var det hastemøte i Bergen kommune, der man gjennomgikk kommunens beredskap mot smittsomme sykdommer.

– Vi fikk prøvd ut beredskapsorganisasjonen vår i Bergen kommune, noe som kan være nyttig, sier kommunaldirektøren.

LES OGSÅ: Slik fungerte ebola-beredskapen på Haukeland