NRK Meny
Normal

– Ap ofrer SV for å sikre seg regjeringsmakt

Jonas Gahr Støre roser Bergen Arbeiderpartis arbeid med å danne det som ser ut til å bli et Ap-, Venstre- og KrF-byråd. Å droppe SV lokalt er et nødvendig offer for å få regjeringsmakt i 2017, mener NRK-kommentator.

Schjelderup

BYRÅDSLEDER OG PARTILEDER: – Harald Schjelderup har gjort en veldig god jobb i Bergen for å legge til rette for et nytt flertall, før og etter valget, sier Jonas Gahr Støre. Her er de to fotografert sammen på Torgallmenningen i Bergen 1. mai i år.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Tross et godt valgresultat, står SV på sidelinjen mens den store valgvinneren Arbeiderpartiet diskuterer byrådssamarbeid med KrF og Venstre i Bergen.

LES OGSÅ: – SV har forspilt sine byrådssjanser

Magnus Takvam

POLITISK KOMMENTATOR: Magnus Takvam.

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK, tror Ap/sentrum-samarbeidet som er avtalt i Hordaland og Rogaland fylkeskommuner, og nå sannsynligvis kommer også i Norges nest største by, delvis kan forklares med en bevisst Ap-strategi frem mot stortingsvalget i 2017.

– Ap kan ikke stole på rødgrønt flertall i 2017, og har åpenbart en veldig klar strategi på å få sentrum over på sin side. Ap/sentrum-samarbeid i store og viktige kommuner og fylker gir momentum til rikspolitikken. Det gjør at et slikt samarbeid blir alminneliggjort, sier Takvam.

Støre: – Har tett kontakt med Harald

pled

SNAKKET VARMT OM VENSTRE OG KRF: Jonas Gahr Støre kommenterte situasjonen i Bergen under NRKs partilederdebatt i Stortingets vandrehall valgnatten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Takvam mener det nasjonalt har vært naturlig for Ap å sikte seg mest inn mot KrF, fordi Venstre er sterkere knyttet til Høyre/Frp-regjeringen.

Men i Bergen er altså også Venstre tatt med på laget. Dermed går det mot det Ap/KrF/V-samarbeidet Jonas Gahr Støre allerede valgnatten snakket varmt om da partilederne diskuterte valgresultatet i Bergen.

Harald Schjelderup har gjort en veldig god jobb i Bergen for å legge til rette for et nytt flertall, før og etter valget.

Jonas Gahr Støre

Støre sier til NRK at han pleier tett kontakt med byrådslederkandidaten i Bergen, Harald Schjelderup. På spørsmål om hvordan han ser på at det nå går mot samarbeid med Venstre og KrF, svarer Støre:

– Harald Schjelderup har gjort en veldig god jobb i Bergen for å legge til rette for et nytt flertall, før og etter valget. Han har vært tydelig på at Ap er åpne og konstruktive til samarbeid med andre partier, til venstre og til sentrum.

Lysbakken: – Står hundre prosent bak Bergen SV

SV-leder Audun Lysbakken støtter sine partifellers avgjørelse om å takke nei til byrådssonderinger med Venstre.

SV-leder Audun Lysbakken

SV-LEDER: Audun Lysbakken.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har tett kontakt med Mikkel & co. i Bergen, og står hundre prosent bak dem i de vurderingene de gjør, skriver en ferierende Lysbakken i en SMS til NRK.

Takvam tror ikke SV-ledelsen tar veldig tungt på at Bergen SV ikke får byrådsmakt sammen med Venstre.

– SV ønsker jo blant annet å rekommunalisere privatiserte tjenester, og det er det svært usannsynlig at de får gjennomslag for i byrådssamarbeid med Venstre. Slik sett er det mulig de er bedre tjent med å være en radikal pådriver i opposisjon.

– Isolerer Høyre og Frp

At SV havner utenfor, er heller ikke noen stor risiko for Arbeiderpartiet, verken nasjonalt eller lokalt, mener Takvam.

Jo mer de binder KrF og Venstre opp til seg, jo vanskeligere er det for Venstre og KrF å hoppe over til den andre siden.

Magnus Takvam

– Rent kynisk og maktpolitisk er det viktigere å sikre seg samarbeid med Venstre og KrF. SV har heller ikke mye handlingsrom når et Ap/V/KrF-byråd sitter ved makten. De kommer jo ikke til å alliere seg med Høyre og Frp, akkurat, påpeker NRKs politiske kommentator.

Å stenge SV ute er altså ikke et mål i seg selv, men et «nødvendig onde» dersom Aps strategi er å frata Høyre og Frp sannsynlige samarbeidspartnere.

– Hvis målet er et langsiktig byrådsprosjekt, ville jo det dummeste være å samarbeide med Rødt og SV. Da ville de skjøvet KrF og Venstre til Høyre og Frp. Desto mer de binder KrF og Venstre opp til seg, jo vanskeligere er det for Venstre og KrF å hoppe over til den andre siden, og desto mer isolerer de Høyre og Frp, konkluderer Takvam.

LES OGSÅ: – På dette tidspunktet vet Schjelderup at vi ikke kommer til å møte

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik