NRK Meny
Normal

– Absolutt det vakreste juletreet jeg har sett

Bergensordfører Trude Drevland hugget ned familien Falcks 15,5 meter høye gran i hagen deres. Nå skal det skape julestemning i England.

Hvert år sender Bergen et juletre fra byen til julefeiringen i Newcastle. I dag saget ordfører Trude Drevland ned årets utgave.

SE VIDEO: Familien Falck fikk ordfører-hjelp til å felle det 15,5 meter høye treet i hagen. Etterpå fikk både treet og familien skryt.

Ordfører Drevland og familien Falck

ORDFØRER-HJELP: Ordfører Drevland, flankert av Petter Falck og konen Gabriele, som hadde tipset kommunen om det flotte treet i hagen. I dag troppet hun opp og saget ned treet.

Foto: Kjetil Rydland / NRK
Juletre som skal sendes fra Bergen til Newcastle

HØYREIST: Det 15,5 meter høye treet skal nå fraktes over Nordsjøen til Newcastle.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Hvert år sender Bergen et juletre til Newcastle i Storbritannia. Tradisjonen tro skal et tre også i år sendes over Nordsjøen for å pryde julestria i England.

Årets juletre er plukket ut i Stavkirkevegen i Fana. Klokken 09.00 startet fellingen, og vel et kvarter senere var det 15,5 meter høye treet lagt i bakken.

Treet står i hagen til Elisabeth Brunner Falck og Petter Georg Falck, som selv hadde tipset kommunen om den flotte granen.

Tradisjon i 65 år

Hvert eneste år siden 1949 har Newcastle fått juletre fra Bergen. En tradisjon Bergen har for å vise takknemlighet for engelskmennenes innsats under 2. verdenskrig.

Treet fra Bergen skal pryde plassen foran rådhuset i Newcastle. Derfor er det viktig at det ser pent ut, er høyt nok og er mulig å hente i skogen.

– Dette var veldig kjekt. Jeg er veldig glad for at familien som bor her har sagt fra at de hadde et så flott tre i hagen. Det er absolutt det vakreste treet jeg har sett. Det er glimrende i størrelse. 15, 5 meter kommer til å gjøre seg supert i Newcastle, sa Drevland da jobben var gjort.

Fraktes over Nordsjøen

Nå skal treet fraktes over Nordsjøen før det skal reises foran rådhuset i Newcastle 4. desember.

– Det jeg liker best der er at de pynter med blå lys, det passer en Høyre-dame flott. Treet omkranses av et gjerde i smijern, og på porten på gjerdet henger byvåpenet til Bergen og Newcastle rett ved siden av hverandre. Det er veldig flott, sier Drevland.

Bergensordføreren skal selv delta i prosesjon og lystenning i Newcastle om tre uker.

– Denne tradisjonen er fantastisk, og vi har holdt på den siden krigen. Den betyr mye for Newcastle, for folk som bor der og for nordmenn som bor der, sier Drevland.