NRK Meny
Normal

– Absolutt det vakreste juletreet jeg har sett

Bergensordfører Trude Drevland hugget ned familien Falcks 15,5 meter høye gran i hagen deres. Nå skal det skape julestemning i England.

Hvert år sender Bergen et juletre fra byen til julefeiringen i Newcastle. I dag saget ordfører Trude Drevland ned årets utgave.

SE VIDEO: Familien Falck fikk ordfører-hjelp til å felle det 15,5 meter høye treet i hagen. Etterpå fikk både treet og familien skryt.

Ordfører Drevland og familien Falck

ORDFØRER-HJELP: Ordfører Drevland, flankert av Petter Falck og konen Gabriele, som hadde tipset kommunen om det flotte treet i hagen. I dag troppet hun opp og saget ned treet.

Foto: Kjetil Rydland / NRK
Juletre som skal sendes fra Bergen til Newcastle

HØYREIST: Det 15,5 meter høye treet skal nå fraktes over Nordsjøen til Newcastle.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Hvert år sender Bergen et juletre til Newcastle i Storbritannia. Tradisjonen tro skal et tre også i år sendes over Nordsjøen for å pryde julestria i England.

Årets juletre er plukket ut i Stavkirkevegen i Fana. Klokken 09.00 startet fellingen, og vel et kvarter senere var det 15,5 meter høye treet lagt i bakken.

Treet står i hagen til Elisabeth Brunner Falck og Petter Georg Falck, som selv hadde tipset kommunen om den flotte granen.

Tradisjon i 65 år

Hvert eneste år siden 1949 har Newcastle fått juletre fra Bergen. En tradisjon Bergen har for å vise takknemlighet for engelskmennenes innsats under 2. verdenskrig.

Treet fra Bergen skal pryde plassen foran rådhuset i Newcastle. Derfor er det viktig at det ser pent ut, er høyt nok og er mulig å hente i skogen.

– Dette var veldig kjekt. Jeg er veldig glad for at familien som bor her har sagt fra at de hadde et så flott tre i hagen. Det er absolutt det vakreste treet jeg har sett. Det er glimrende i størrelse. 15, 5 meter kommer til å gjøre seg supert i Newcastle, sa Drevland da jobben var gjort.

Fraktes over Nordsjøen

Nå skal treet fraktes over Nordsjøen før det skal reises foran rådhuset i Newcastle 4. desember.

– Det jeg liker best der er at de pynter med blå lys, det passer en Høyre-dame flott. Treet omkranses av et gjerde i smijern, og på porten på gjerdet henger byvåpenet til Bergen og Newcastle rett ved siden av hverandre. Det er veldig flott, sier Drevland.

Bergensordføreren skal selv delta i prosesjon og lystenning i Newcastle om tre uker.

– Denne tradisjonen er fantastisk, og vi har holdt på den siden krigen. Den betyr mye for Newcastle, for folk som bor der og for nordmenn som bor der, sier Drevland.

Siste video

Sigrid ble onsdag tildelt den internasjonale EBBA-prisen.