NRK Meny
Normal

- Renseanlegget virket heimesnekra

SINTEF-forsker sa i Nordhordland tingrett i dag at Vest Tank sitt renseanlegg virket litt «heimesnekra».

Alexela i Sløvåg i Gulen.
Foto: Steinar Lote / NRK

Seniorforsker i renseteknikk ved SINTEF, Stein W. Østerhus, kom med sin sakkyndigvurdering av renseanlegget ved Vest Tank i Nordhordland tingrett idag.

Han forklarte at anlegget på papiret så veldig bra ut, men at da han kom på befaring i Sløvåg så stemte ikke papirene med virkeligheten.

Seniorforsker Stein W. Østerhus, SINTEF

Seniorforsker Stein W. Østerhus fra SINTEF, kalte Vest Tanks renseanlegg for 'heimesnekra' i retten i dag.

Foto: Synnøve Bakke / NRK

– Anlegget hadde aldri vært i vanlig drift, kun prøvedrift. Det ville være svært vanskelig å drive anlegget slik det var konsturert. Det var ikke måleinstrument og heller ikke muligheter for fininnstillinger slik et renseanlegg av denne typen krever.

SINTEF-forskeren konkluderer med at renseanlegget ikke ville være i stand til å rense væskene hos Vest Tank, slik at resultatet ville oppfylle kravene i SFTs utslippstilatelse.

På oppdrag fra Alexela Sløvåg

Østerhus understreker at han ikke har tatt egne prøver av avfallet på anlegget, men basert seg på analyseresultat fra Alexela Sløvåg.

– Jeg er prisgitt de analyseresultatene jeg har fått fra Alexela, men jeg kan ikke se at det endrer noe i forhold til min konklusjon i rapporten.

Rapporten er skrevet på oppdrag av Alexela i forbindelse med den sivile saken mellom Alexela og Vest Tank. Saken gikk i Bergen tingrett tidligere i år, og dreide seg om oppgjøret i forbindelse med salget av anlegget i Sløvåg.

- Visste kva dei kjøpte

30 millionar i Vest Tank-erstatning

Mangel på kritiske spørsmål

En av forsvarerne i Vest Tank-saken fikk protokollført i retten i dag, at han synes både aktoratet og dommerne stiller for lite kritiske spørsmål til vitnene.

Advokat Christian Eckhoff, som representerer Jostein Berland, hevdet at mangelen på kritiske spørsmål til vitnene, gjør at rettssikkerheten til hans klient står i fare. Dette fikk han protokollført i retten idag.

– Det virker som om både aktoratet og dommerne er mest interessert i spørsmål som kan stille min klient i et dårlig lys, og ikke spørsmål som kan være med på å stille ham i et godt lys.

Både dommer og aktoratet avviste forsvarerens påstander.

NRK-journalist skal vitne

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik