Hopp til innhold

- Besøksforbud har liten effekt

Stadig flere voldsdømte bryter besøksforbudet. Nå mener krisesenteret i Bergen at det er på tide å ta i bruk virkemidler som faktisk virker.

Drap Bergen
Foto: Jørgen Eide / NRK

I fjor ble 1250 meldt for brudd på besøksforbud i Norge.

Nå mener krisesenteret i Bergen at andre virkemidler må vurderes.
– Besøksforbud gir ikke kvinner den tryggheten de trenger, sier daglig leder ved krisesenteret i Bergen, Linda Elin Aase.

Må ta seg av ofrene

– Kvinnene søker ofte tilbake til krisesenteret for å få trygghet. De tør gjerne ikke å oppholde seg i sitt eget hjem, sier Aase.

I tillegg kan hun fortelle at det er kvinner som føler seg så utrygge at de ikke tør å gå ut. Noen ganger må vi vurdere å sende kvinner til andre deler av landet fordi at det er såpass utrygge og redde.


Ikke en fysisk hindring

Besøksforbud må brukes sammen med strengere reaksjonsformer sier Benedikte Høgseth i Politidirektoratet.
– Det er klart at et besøksforbud i seg selv ikke fysisk hindrer noen i å bryte det. Men tanken er selvsagt at det skal ha noen konsekvenser.

Ofte ikke nok

Politiinspektør Harald Bilberg ved Hordaland politidistrikt vedgår at besøksforbud ofte ikke er tilstrekkelig.
– Ikke alltid. vi ser tidvis at vi må pågripe og begjøre varetektsfengsling i tilfeller der siktede ikke respekterer besøksforbudet.

Brøt besøksforbudet

48-åringen som drapssiktet i Bergen hadde forbud mot å besøke eks-samboeren sin, men valgte likevel å oppsøke henne. Nærmere 30 prosent av alle drapsofre i Norge blir drept av en i nær familie.

Les siste nytt om drapet: Fire uker varetekt