NRK Meny

Vil ta imot flyktninger - får ikke statsstøtte

Lom kommune i Gudbrandsdalen ønsker å ta imot flyktninger, men får ikke tilskudd fra Husbanken fordi «pengene er brukt opp».

Lom kommune
Foto: Lom kommune
Dag Kessel
Journalist

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Først blir vi oppfordret til å ta imot flyktninger, men så får vi ikke penger av Husbanken til boligformål for flyktninger, sier ordfører i Lom, Bjarne Eiolf Holø.

– Dette er svært uheldig, og viser at vi har en regjering som ikke går i takt.

Bjarne Eiolf Holø

ETTERLYSER PENGER: Ordfører i Lom, Bjarne Eilof Holø.

Foto: Privat

I et skarpt brev til inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) skriver kommunen at de ble svært overrasket da de 26. august ble kjent med at Husbanken ikke har penger igjen i 2015 for tilskudd til boliger for flyktninger.

Ordføreren viser til at statsråden i april ba norske kommuner om å ta imot flere flyktninger som følge av den internasjonale krisen på dette feltet. 26. mai fulgte Lom kommunestyre opp dette og gjorde et vedtak som innebærer at arbeidet med å legge til rette for flere boliger startet opp.

Forslag til vedtak var klart

Til formannskapsmøtet 27. august var det klargjort et vedtak om bosetting av i alt 38 flyktninger i perioden 2017-2019. Men dagen før ble altså politikerne kjent med tilskuddsstoppen i Husbanken, og dermed ble hele saken utsatt.

I brevet til statsråden skriver kommunen at de har kommunestyremøte 11. september, og de derfor må ha svar så snart som overhodet mulig på om det finnes penger i Husbanken eller ikke.

NRK kontaktet barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet mandag ettermiddag, men fikk til svar at ingen i den politiske ledelsen har anledning til å svare før tirsdag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND