NRK Meny
Normal

Vil ta imot flyktninger - får ikke statsstøtte

Lom kommune i Gudbrandsdalen ønsker å ta imot flyktninger, men får ikke tilskudd fra Husbanken fordi «pengene er brukt opp».

Lom kommune
Foto: Lom kommune

– Først blir vi oppfordret til å ta imot flyktninger, men så får vi ikke penger av Husbanken til boligformål for flyktninger, sier ordfører i Lom, Bjarne Eiolf Holø.

– Dette er svært uheldig, og viser at vi har en regjering som ikke går i takt.

Bjarne Eiolf Holø

ETTERLYSER PENGER: Ordfører i Lom, Bjarne Eilof Holø.

Foto: Privat

I et skarpt brev til inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) skriver kommunen at de ble svært overrasket da de 26. august ble kjent med at Husbanken ikke har penger igjen i 2015 for tilskudd til boliger for flyktninger.

Ordføreren viser til at statsråden i april ba norske kommuner om å ta imot flere flyktninger som følge av den internasjonale krisen på dette feltet. 26. mai fulgte Lom kommunestyre opp dette og gjorde et vedtak som innebærer at arbeidet med å legge til rette for flere boliger startet opp.

Forslag til vedtak var klart

Til formannskapsmøtet 27. august var det klargjort et vedtak om bosetting av i alt 38 flyktninger i perioden 2017-2019. Men dagen før ble altså politikerne kjent med tilskuddsstoppen i Husbanken, og dermed ble hele saken utsatt.

I brevet til statsråden skriver kommunen at de har kommunestyremøte 11. september, og de derfor må ha svar så snart som overhodet mulig på om det finnes penger i Husbanken eller ikke.

NRK kontaktet barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet mandag ettermiddag, men fikk til svar at ingen i den politiske ledelsen har anledning til å svare før tirsdag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.