Vil ta imot flyktninger - får ikke statsstøtte

Lom kommune i Gudbrandsdalen ønsker å ta imot flyktninger, men får ikke tilskudd fra Husbanken fordi «pengene er brukt opp».

Lom kommune
Foto: Lom kommune
Dag Kessel
Journalist

– Først blir vi oppfordret til å ta imot flyktninger, men så får vi ikke penger av Husbanken til boligformål for flyktninger, sier ordfører i Lom, Bjarne Eiolf Holø.

– Dette er svært uheldig, og viser at vi har en regjering som ikke går i takt.

Bjarne Eiolf Holø

ETTERLYSER PENGER: Ordfører i Lom, Bjarne Eilof Holø.

Foto: Privat

I et skarpt brev til inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) skriver kommunen at de ble svært overrasket da de 26. august ble kjent med at Husbanken ikke har penger igjen i 2015 for tilskudd til boliger for flyktninger.

Ordføreren viser til at statsråden i april ba norske kommuner om å ta imot flere flyktninger som følge av den internasjonale krisen på dette feltet. 26. mai fulgte Lom kommunestyre opp dette og gjorde et vedtak som innebærer at arbeidet med å legge til rette for flere boliger startet opp.

Forslag til vedtak var klart

Til formannskapsmøtet 27. august var det klargjort et vedtak om bosetting av i alt 38 flyktninger i perioden 2017-2019. Men dagen før ble altså politikerne kjent med tilskuddsstoppen i Husbanken, og dermed ble hele saken utsatt.

I brevet til statsråden skriver kommunen at de har kommunestyremøte 11. september, og de derfor må ha svar så snart som overhodet mulig på om det finnes penger i Husbanken eller ikke.

NRK kontaktet barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet mandag ettermiddag, men fikk til svar at ingen i den politiske ledelsen har anledning til å svare før tirsdag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Trettebergstuen blir mamma

    Anette Trettebergstuen har annonsert på Facebook, at hun venter barn. Det skriver VG. Trettebergstuen er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Hedmark. På Facebook skriver hun blant annet: «Hurra! Om noen måneder får ponnidressen en liten eier, og vi blir foreldre. For de som lurer så er jo vi som begge er homofile følgelig ikke et par, men vi skal oppdra barnet sammen i delt omsorg.»