Hopp til innhold

Vil ikke ha kommunale boliger tett i tett

Leietakere i kommunale boliger har ofte dårlig innflytelse på hverandre. Det blir mye trøbbel og naboene klager. Nå velger flere kommuner å selge sine kommunalboliger og kjøpe nye.

Kommunal bolig i Gjøvik

Kommunal bolig i Gjøvik.

Foto: Arne Sørenes / NRK

De kommunale leilighetene er gjerne samlet i en blokk eller i et område i en kommune. Leietakere med mange problemer blir nære naboer. Det skaper ofte problemer.

Daniel Wettese

Daniel Wettese syns det var vanskelig å bo tett på mange med forskjellige problemer.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

26 år gamle Daniel Wettese fra Kongsvinger har følt det på kroppen. Han fikk tildelt en kommunal bolig da han var 21. Rusmiljøet i blokka førte til at også han ble rusmisbruker.

– Det er vanskelig å bo så tett på andre som har mange forskjellige problemer, sier Daniel Wettese. Det blir kulturkræsj, sier han.

Har sett problemet og tar grep

Monica Solli i Kongsvinger kommune sier de har gjort noen tiltak, for å finne den leiligheten som passer best til hver enkelt.

– Vi har gitt all boligtildeling til forvaltningsteamet, som også tildeler helse- og omsorgstjenester. Ut i fra det, så har vi ganske god oversikt over hvilke tjenester som er aktuelle for den enkelte boligsøkeren, sier Monica Solli.

I tillegg blir de som har fått en kommunal bolig fulgt opp bedre enn før. Og boligsosialt team i NAV jobber med de økonomiske virkemidlene.

Nå har Daniel Wettese flyttet til en annen leilighet i Kongsvinger og målet er å bli rusfri igjen.

– Jeg har mange mål, men det første nå er å få meg en fast jobb, sier han.

Selger kommunale boliger

Monica Solli

Monica Solli i Kongsvinger kommune sier de gjør tiltak for å finne leiligheter som passer hver enkelt best mulig.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at flere kommuner også selger de kommunale boligene og kjøper nye. På den måten får de mer gjennomstrømning på boligene.

Til sammen 14 kommuner på Østlandet er med i et boligsosialt utviklingsprogram i samarbeid med Husbanken.

I Hedmark og Oppland er Kongsvinger, Hamar, Elverum, Ringsaker, Lillehammer og Gjøvik med i prosjektet.

13 har kjøpt i Elverum

– Det er forsåvidt ikke noe mål å selge unna, det er for at de som har behov for hjelp skal få det, sier Terje Lindtveit, som er prosjektleder for utviklingsprogrammet i Elverum kommune.

Og der er de godt i gang med å la folk som bor i en kommunal bolig få muligheten til å kjøpe boligen sin. Så langt har 13 personer gjort det.

– Det er jo veldig positivt at såpass mange har fått kjøpt og har fått startlån. Hvis vi får ut de som ikke trenger bolighjelpen av sosiale grunner, så kan vi hjelpe flere andre, sier Lindtveit.