NRK Meny
Normal

Vil ha flere jentelag i ishockey

Ishockey-jentene i Kongsvinger og Storhamar vil ha flere lag å spille mot, men verken Lillehammer eller Gjøvik har jentelag.

Madelen Østmoløkken (8) og Lisa Bjørklund (9)

Jenter er ikke mer pysete enn gutter, sier Madeleine Østmoløkken (8) og Lisa Bjørklund (9).

Foto: Ann Kristin Mo

Når Storhamar og Kongsvinger møtes til ren jentekamp i ishockey på lørdag er det historisk. Det blir den første seriekampen for jentelag i hockey i Innlandet.

Hockeyjenter Kongsvinger

Hockeyjentene i Kongsvinger skal endelig spille seriekamp mot et annet jentelag. Nå håper de flere jenter begynner med hockey.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Vi spiller nesten bare mot gutter. Det blir bedre å spille mot noen som kanskje er litt mer jevngode. Gutter pleier å være bitte litt bedre, noen ganger, sier Madeleine Østmoløkken (8) og Lisa Bjørklund (9).

Men det er bare Kongsvinger og Storhamar som har rene jentelag i ishockey i Innlandet. Nå må andre klubber komme etter, mener Karin Beate Brunvold, som er styremedlem i Storhamar Ishockey Yngres og i Hedmark og Oppland Ishockeykrets.

– Det er absolutt forbedringspotensiale i noen klubber. De må selv ta tak i satsingen på jenter, sier Karin Beate Brunvold.

Ikke noe tema i Lillehammer

Daglig leder i Lillehammer Ishockeyklubb, Øystein Tronrud, sier de ikke har noen planer om å starte jentelag. Han har ikke registrert noen etterspørsel etter det heller.

Hockeyskole på Lillehammer

Hockeyskole på Lillehammer. Der er også jenter med, men ikke mange nok til å danne egne jentelag.

Foto: NRK

– Vi hadde jentelag for mange år siden, men det har ikke vært noe tema på lenge, sier Tronrud.

Nestlederen i klubben, Cato Menkerud, skulle ønske de hadde det, men sier yngres avdeling drives av frivillighet og at klubben ikke har kapasitet til å dra det i gang selv.

– Vi har bare en håndfull jentespillere i dag. Men jeg tror det hadde vært mulig å få med flere hvis noen foreldre ville engasjere seg. I så fall skal vi stille med istid og det vi ellers kan bidra med, sier Menkerud.

Vil se på det i Gjøvik

Svaret er det samme i Gjøvik. De ønsker jentene velkommen, men til nå har det ikke vært mange nok til å stille egne lag. Klubben har heller ikke gjort noe aktivt for å få med flere jenter.

– Vi fikk en forespørsel fra forbundet om jentelag til cupen i Kongsvinger i helga. Kanskje vi bør gjøre noe med det til neste sesong. Se om det kan være grunnlag for det, sier styreleder i Gjøvik ishockeyklubb, Esten Kjølvang.

Lena Østmoløkken, lagleder

Lena Østmoløkken er lagleder for jentelaget i Kongsvinger og gleder seg stort til den historiske kampen i helga.

Foto: Ann Kristin Mo

Kongsvinger hadde heller ikke noe jentelag i ishockey før i fjor høst. Nå har de en gruppe på 27 spillere mellom 4 og 10 år. Storhamar har en gruppe på rundt 50.

Jenter får ikke lov til å takle

Madeleine (8) og Lisa (9) synes ikke ishockey er noen guttete sport. Og de synes ikke jenter er mer pysete enn gutter.

Men likestillingen har ikke kommet langt i hockeysporten. Ved siden av at det nesten bare er gutter som driver med det, er også reglene forskjellige for gutter og jenter.

Jentene har ikke lov til å takle! Da blir det trolig enda vanskeligere å hamle opp med gutta.

Tatt ut til Ungdoms-OL

Marthe Pabsdorff Brunvoll ble i forrige uke tatt ut til Ungdoms-OL nå drømmer hun om en proff-karriere som ishockey-spiller.

Marthe Pabsdorff Brunvold, Storhamar hockey, er tatt ut til Ungdoms-OL og drømmer om en proffkarriere som ishockeyspiller.