Elin Synnøve har ventet på nye bryst i fire år

Brystkreftopererte fortviler over lange ventetider for å få nye bryst. 740 kvinner venter på å få brystrekonstruksjon etter kreftbehandling, og flere har ventet opp mot ni år.

Elin Synnøve

Etter at hun ble brystkreftoperert for to år siden har Elin Synnøve Solberg ventet i fire år på nye bryst og fått avlyst operasjonen sin to ganger.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Etter at Elin Synnøve Solberg ble brystkreftoperert for fire år siden, venter hun fortsatt på nye bryster. Hun har fått avlyst operasjonen sin to ganger, og mener ventetida er uakseptabel.

– Jeg synes den er råtten, rett og slett. Folk som stiller seg på venteliste i dag kan påregne seg syv til ni år med venting, sier hun.

Silikonbryst

Slik ser brystprotesene ut.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Håper på et enklere og friere liv

Til daglig er den aktive kvinnen ingeniør på Raufoss, hun har 19 verv og er turntrener på fritida. Hun vil vise at en kreftdiagnose ikke er slutten på livet. Men i hverdagen blir hun stadig minnet om at brystprotesene gnager i såret og det føles klamt og varmt.

– Mine bryst er tapt, jeg hadde flotte bryst og ammet mine barn veldig lenge, så de hadde gjort sin misjon. Men jeg føler i dag at med en rekonstruksjon så ville jeg hatt et mye friere og ledigere liv, sier Solberg.

Elin Synnøve

Elin Synnøve Solberg lever et aktivt liv, på tross av at hun har hatt brystkreft.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Ser ingen bedring i situasjonen

Espen Thorsrud

Espen Thorsrud

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Kreftforeningen har gjennom rosa sløyfeaksjonen i oktober og i mange år hatt saken på kartet, men ser ingen bedring fordi denne behandlingen ikke er en del av selve operasjonen:

– Det er for mange som står for lenge i kø for brystrekonstruksjon. Det har sammenheng med at det ikke er en uforbeholden rettighet per i dag, sier seksjonssjef i Kreftforeningen Innlandet, Espen Thorsrud.

På Hamar opererer de 220 brystkreftpasienter i året, og har nærmest sluttet å henvise til rekonstruksjon på grunn av ventetida.

– Det sier at det ikke er noe reelt tilbud i det hele tatt, sier seksjonsoverlege ved Hamar sykehus, Gunnar Tonvang.

– Køene øker

Overlege Haris Mesic på seksjon for rekonstruktiv brystkirurgi på Rikshospitalet varslet om problemene for mange år siden, men køene blir bare lengre:

– Det er en ond sirkel som bare forsterker og forverrer situasjonen, sier han.

Og etter samlokaliseringen mellom Ullevål og Rikshospitalet som skulle effektivisere opererer de heller færre:

– Jeg vil tippe det er 50 % færre enn det vi pleide å gjøre på to steder, sier Mesic.

Lover å gjøre slutt på lang ventetid

Nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Tore Hagebakken (Ap), sier den lange ventetiden for brystrekonstruksjoner etter behandling av brystkreft er helt uakseptabel

Stortingspolitikeren fra Oppland har ikke noen god forklaring på hvorfor dette ikke er blitt gjort noe med tidligere.

– Dette er trist og helt uakseptabelt. Dette burde det vært gjort noe med for lenge siden, men nå tar vi tak i det og helseministeren kommer nå med et nytt regelverk som gjør det med rekonstruksjon av brystet til en del av behandlinga, sier Tore Hagebakken.

Han vil ikke si akkurat når Elin Synnøve Solberg og andre kan vente seg nye bryst, men lover å få de nye reglene på plass så raskt som mulig.

Elin Synnøve Solberg vet hva hun skal når det blir hennes tur til operasjon:

– Det første jeg kommer til å gjøre er å kjøpe meg ny bikini. Den bikinien jeg har som skal passe til disse protesene, den er ikke videre spenstig.

Se TV-saken om brystrekonstruksjon her:

Video Kreft - bryst