– Jeg er veldig skuffet

Venstres ordførerkandidat, Stein Frøysang, melder seg ut av Venstre etter at resten av partiet ikke vil bli med i hans Ap-samarbeid.

Stein Frøysang

Stein Frøysang (V) blir politisk rådgiver etter at han inngikk et samarbeid med Ap.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Morten Aspeli

Morten Aspeli (Ap) blir ordfører i Hamar etter et samarbeid med blant annet Venstre, men ikke alle i Venstre er enig i samarbeidet.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Førstekandidat, Stein Frøysang melder seg ut av Hamar Venstre, og blir nå et uavhengig kommunestyremedlem.

Det var igår at han inngikk samarbeid med Ap, SV, KrF og Senterpartiet, noe som skapte sterke reaksjoner i Hamar Venstre.

– Jeg er veldig skuffet fordi jeg i fem-seks år har vært med på å bringe Venstre tilbake i posisjon i Hamar og i fylket, sier han.

– Hadde en slags fullmakt

Stein Frøysang sier til NRK at han mener han hadde en slags fullmakt til å gå dit hvor partiet kunne få flest muligheter og innflytelse.

Nå vil han fristille seg:

– Jeg vil fristille meg for jeg kan ikke samarbeide i et parti som er så fiendtlig innstilt til gode samarbeidsløsninger fra sentrum ut mot venstre.

– Har gått et sololøp

Partiets andre representant, Live Giset, ønsket samarbeid med Høyre.

I en pressemelding nå i kveld skriver hun at Hamar Venstre ikke støtter Frøysang sitt initiativ og vil søke samarbeid med andre partier i Hamar.

– Jeg mener at han har gått et sololøp som vi ikke kan være med på. Det kan vi ikke stå for og det er ikke slik vi jobber i Hamar Venstre, sier Giset.

Blir politisk rådgiver

Stein Frøysang sin støtte til Ap gjør Morten Aspeli til ordfører i Hamar. Frøysang sa til NRK at han så på samarbeidet som en mulighet til å bedrive god liberal politikk sammen med gode venner.

SV hadde allerede før valget uttalt at de støtter Aspeli og Arbeiderpartiet, så det var forhandlingene med Venstre og KrF som skulle bli avgjørende.

Samarbeidet mellom Frøysang og Ap gir Frøysang tittelen politisk rådgiver, og han skal jobbe med politikk i 50 prosent stilling.

Den uvanlige kombinasjonen Ap/KrF i lederduoen skyldes at Krf fikk to mandater i Hamar, mens Sp fikk bare ett. Høyre økte sin gruppe fra tre til sju, men er likevel ikke med i det politiske samarbeidet som nå er etablert.

Ap og KrF har hatt en del samarbeid allerede i den foregående fire-årsperioden.