Hopp til innhold

Varslinger skaper problemer for politiet

Varslingstjenester på mobil og nett fører til at mange unngår politikontroller langs norske veier. Dermed kan både rusede sjåfører og kriminelle lettere slippe unna.

Politikontroll

HAR ENDRET KONTROLLENE: Når politiet gjennomfører kontroller må de oftere flytte seg raskt, bruke sivile biler eller stå på skjulte stopp-poster fordi folk varsler hverandre via nett- og mobiltjenester om det foregår.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Hvis jeg skulle gjøre noe kriminelt og bruke bil, så ville jeg ha benyttet meg av en sånn tjeneste i håp om å få et varsel om hvor politiet er. Jeg ser at det vanskeliggjør vårt arbeid litt, sier trafikk-koordinator Tom Kasper Majer i Vestoppland politidistrikt.

Det er blant annet nettsider som poltiet.net og politikontroller.no som tilbyr varslingstjenester. Virksomheten er ikke ulovlige, men på grunn av dem har politiet måttet legge om arbeidet sitt.

Skjermbilde av nettstedet politiet.net

VARSLER KONTROLLER: Politiet.net er ett av flere som tilbyr tjenester som varsler om politikontroller.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– 10 minutter ut i en kontroll, så dabber det. Da ser vi at det er mye varsling, og da får vi ikke gjort noe med de tingene vi ønsker å gjøre noe med. Vi er nødt til å flytte oss litt oftere, vi er nødt til å bruke litt skjulte stopp-poster, og vi er nødt til å bruke mer sivile biler. For det er et stort problem med den varslingen, sier Tom Kasper Majer.

Ifølge Folkehelseinstituttet kjører 140.000 personer i Norge i ruspåvirket tilstand hver eneste dag. NRK har forsøkt å komme i kontakt med de ansvarlige bak tjenestene, men uten hell.

– Brukte det for alt det var verdt

En som hyppig har benyttet seg av varslingstjenestene er Jostein Hetland. Den tidligere toppspilleren i håndball var alkoholiker og har kjørt et utall ganger i ruset tilstand.

Jostein Hetland er avbildet foran en trevegg.

VAR ALKOHOLIKER: Jostein Hetland brukte aktivt varslingstjenestene for å unngå politikontroller da han var alkoholiker og kjørte bil.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– For meg, i den situasjonen jeg var som aktiv alkoholiker, så var det et veldig bra hjelpemiddel i forhold til å komme seg unna. Og jeg brukte det for alt det var verdt, sier Hetland til NRK.

42-åringen har tidligere fortalt om sitt alkoholmisburk i blant annet Sandfjord Blad.

1. oktober i 2012 ble han likevel stanset av politiet i sentrum av Beitostølen i Øystre Slidre med promille. Det endret livet hans, og siden da har 42-åringen vært tørrlagt. Hetland er overbevist om at kontrollvarslingstjenestene han brukte gjorde at han slapp unna politikontrollene gang på gang.

– Varslingstjenester i forhold til hvor man kunne bli tatt, statistikker for hvor det var mest kontroller, jeg hadde ganske god oversikt. Hvis jeg drakk, så kjørte jeg bil. Sånn var det bare, sier han.