Vanessa skrev verdenshistorie

Ingen kvinnelig jockey har noensinne vunnet et offisielt galopp-Derby i noe land. Søndag ble 26 år gamle Vanessa Ryall fra Elverum ble historisk da hun vant Øvrevoll derby.

Første kvinnelige derbyvinner

HISTORISK: Vanessa Ryall på hesten"High as a Kite" er den første kvinnelige vinner av Norsk Derby på Øvrevoll.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er helt utrolig. Jeg er bare så glad. Utrolig hest, sa Ryall til NRKs reporter på Øvrevoll etter løpet.

26-åringen var den minst rutinerte i feltet, men vant med knappest mulig margin.

– Det betyr så mye å ha den beste hesten. Det er helt utrolig, fortalte en glad Ryall.

Skrev verdenshistorie

Ingen kvinnelig jockey har noensinne vunnet et offisielt galopp-Derby. Elverumsingen ble dermed historisk med seieren søndag.

Ryall satt på hoppa "High as a Kite" og er trent av sin sunnmørske stefar Jan Bjørdal. Han trosset skeptikerne og ga stedatteren sjansen. Da forhåndsfavoritten Spitsbergen skadet seg kvelden før og måtte strykes, ble presset bare større da High As A Kite rykket opp som favoritt.

– Folk har ringt fra inn- og utland og sagt at jeg ikke burde kaste bort en sånn sjanse. Som man vet har jeg og Vanessa en lang historie, og jeg visste at jeg hadde en hest som var bra og som kunne vinne om det ikke skjedde noe uforutsett. Derfor valgte jeg å gi henne sjansen, sa en rørt og lettet Jan Bjørdal etter karrierens største triumf.

– Hvordan skal det feires?

– Jeg vet ikke engang. Stor fest blir det helt sikkert, sa Ryall

Ville bli historisk

Ryall er født i Oslo og vokste opp i Elverum og Sunnmøre. Som 19-åring dro hun til Kentucky og North American Racing Academy. Der gikk hun ut som beste elev. I USA har hun ridd 43 vinnere.

26-åringen og svenske Anna Pilroth håpet begge å skrive historie med seier på Øvrevoll søndag.