Hopp til innhold

Vær obs: 2. juledag er «den store branndagen»

Ny undersøkelse viser at 2. juledag er den dagen i romjula med klart flest branner. Forsikringsbransjen og DSB ber folk være ekstra forsiktige i dag.

Økt brannfare i jula

BRANNFARLIG: Levende lys utgjør en brannfare, og vi tenner gjerne ekstra mange av dem når vi har juleselskaper, for eksempel 2. juledag (illustrasjonsbilde).

Foto: Junge, Heiko / NPK

Forsikringsselskapet If har laget en brannskadestatistikk for hele forsikringsbransjen de siste fem årene. Statistikken omfatter alle skader knyttet til brann, både ved brannutrykninger og branntilløp.

Ikke overraskende er 1. nyttårsdag den dagen i forbindelse med jul- og nyttårsfeiring hvor det er flest meldte brannskader. Men rett bak følger 2. juledag.

– Vi er faktisk litt overrasket over at andre juledag er en branntopp. Skadene på første nyttårsdag – som egentlig knytter seg til feiringen nyttårsaften og det som skjer midt på natta der er mer åpenbare, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i IF.

Juleselskaper kan være årsaken

Sigmund Clementz

ADVARER: Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i IF er overrasket over at det er så mange branner andre juledag. Men han ber dermed folk være ekstra oppmerksomme.

Foto: IF skadeforsikring

320 branner har det vært på andre juledag i Norge de siste fem årene. Både på julaften, første og tredje juledag har det vært langt færre brannskader enn andre juledag, cirka 200 i snitt.

Også de senere dagene i romjula ligger på samme, jevne nivå.

Selv om Sigmund Clementz i IF ikke vil gi noen en entydig forklaring på hvorfor det er så mange branner 2. juledag år etter år, har han iallfall noen tanker om det.

– 2. juledag er mange i juleselskaper, og vi koser oss med mat og god drikke. Tørrkoking på kjøkkenet, brannsmitte fra levende lys og gnister fra peisen kan dra opp tallene denne dagen, sier han.

Øvelse.

ØVELSE: 2. juledag er på branntoppen av romjulsdagene. Bildet er tatt i forbindelse med en brannøvelse i Vestfold.

Foto: Sandefjord brann- og feievesen

Alkohol og svekket dømmekraft

Og, han sier også alkohol være en del av bildet – med svekket dømmekraft og kroppskontroll.

– Det er lett å skumpe borti et telys eller glemme å slukke stearinlysene før du sovner. For andre kan det bli et sjokk å oppdage at maten du burde passet på komfyren svir seg mer enn godt er. I verste fall utvikler tørrkokingen seg til giftig røyk og brann, sier Clementz.

– Branner tilberedes på komfyren

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ber folk være ekstra obs nå i julehøytiden, ikke bare 2. juledag.

Hans Madsen, fungerende avdelingsdirektør for brann- og redningsavdelingen i DSB, trekker frem noen ting som er ekstra viktige.

Alle må sjekke at røykvarslerne virker, og har batteri. Vær varsom med bruk av åpen ild, ikke gå fra levende lys uten tilsyn, og slå av elektriske artikler når man forlater hjemmet og legger seg.

Han kommer også med en sterk oppfordring til dem som skal lage mat.

Mange branner tilberedes på komfyren! Matlaging krever at du er våken og til stede.

Flere saker fra Innlandet