NRK Meny
Normal

Utsettes for mer vold og trusler

Vold og trusler er et økende problem i norske fengsler. Derfor skal Arbeidstilsynet nå se på fengselsbetjentenes arbeidsmiljø.

Fengselsbetjent Tom Svarva i Kongsvinger fengsel
Foto: Vera Wold / NRK

Det blir stadig flere innsatte med psykiske problemer, ofte kombinert med rusmisbruk.

Det er en av grunnene til at Arbiedstilsynet nå tar fatt i saken.

Etaten har allerede vært på noen tilsynsbesøk i fengsler i Hedmark og Oppland, men flere gjenstår.

Trusler? Ja.

 - Sjøl har jeg ikke vært utsatt for vold, men trusler har jeg opplevd, sier fengselsbetjent Tom Svarva i Kongsvinger. Han beskriver likevel jobben son som utfordrende og givende.

- Her treffer du mennesker på en helt annen måte enni det vanlige livset, sier han.

To slått ned 

Tom Svarva er en av over 70 fengselsbetjenter, som daglig låser inn og ut nærmere 120 innsatte i Kongsvinger. 28-åringen jobber i det gamle fengselet, hvor to av hans kolleger for snart fem år siden ble brutalt slått ned av innsatte. Det er en av flere episoder som nå har fått arbeidstilsynet til å sette fokus på deres arbeidsvilkår, og spesielt på de psykiske og sosiale belastningene

- Turnusarbeid er tøft, vi jobber døgnet rundt, sier Svarva.

Psykiatri

Det vanskeligste er likevel de ansatte som ikke burde være i fengsel, men i psykiatrien, sier Svarva,

- Vi opplever ofte at vi sender insatte til psykiatrisk behandling fordi vi mener de ikke kan være i fengsel, og så får vi dem tilbake etter et par dager. Dermed blir det vi som må ivareta deres interessser, og det har vi ingen forutsentinger for å kunne gjøre.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Helseansatte mistet autorisasjon

    Fire helseansatte i Oppland ble i fjor fratatt autorisasjonen og får ikke lenger jobbe i sine yrker. Det skriver OA. Statens helsetilsyn ga til sammen 15 reaksjoner mot helsepersonell og virksomheter i Oppland i fjor.

  • Antall uføre mer enn fordoblet

    På åtte år har tallet på unge på uføretrygd i Hedmark blitt mer enn fordoblet. Det skriver HA. En årsak kan være at mange unge dropper ut av skolen og ikke fullfører et videregående skoleløp.

  • I fengsel for påkjørsel


    En Ringsaker-mann er dømt til fengsel i to og et halvt år, etter at han kjørte på en gravid kvinne i Trysil den 17. januar i fjor. Kvinnen ble alvorlig skadet og har fått varige men. Mannen vedtar dommen fullt ut.