NRK Meny
Normal

Kan ta opptil fire uker å få drapssiktet hjem

Det kan ta en måned før Kim Andreas Kristiansen blir utlevert til Norge, opplyser nederlandsk politi.

Politistasjon i Rotterdam

LANGVARIG: Det kan ta lang tid før Kim Andreas Kristiansen blir utlevert til Norge.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Pressetalsperson Babette Knol sier at dette avhenger av hva den mistenkte ber om i morgendagens fengslingsmøte.

– Det kan ta lenger tid dersom han ber om en høring i Nederland, sier Knol.

Etter å ha blitt jaktet på i nesten 14 dager valgte den drapssiktede Kim Andreas Kristiansen å melde seg for politiet i Nederland i går. Han gikk selv inn på hovedpolitistasjonen Doelwater midt i Rotterdam sentrum og sa at han var ettersøkt i hjemlandet.

Se direkterapporten fra reporter Erlend Moe i Rotterdam kl 15. Artikkelen fortsetter under.

Politiet i Gudbrandsdalen vet ikke når siktede Kim Andreas Kristiansen kommer til Norge. 23-åringen, som er siktet for drapet på sin stefar, meldte seg i går for politiet i Rotterdam, og har nå fått oppnevnt en nederlandsk forsvarer. Spørsmålet om utlevering til Norge skal behandles av en domstol i Rotterdam i morgen.

Blir fremstilt for varetektsfengsling

Grunnen til at det kan ta tid før Kristiansen kommer hjem til Norge er en rekke formaliteter. Justisdepartementet må blant annet sende en utleveringsbegjæring til det nederlandske Justisdepartementet. Det kan i tillegg ta lengre tid å få siktede hjem dersom han motsetter seg utlevering, opplyser Kripos.

Olav Sørby

OPTIMISTISK: Olav Sørby, konstituert politimester i Gudbrandsdal politidistrikt, sier at politiet er et stort steg nærmere en avklaring etter at siktede meldte seg.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Han har vært veldig samarbeidsvillig overfor nederlandsk politi og har også uttrykt ønske om at han vil tilbake til Norge, sa konstituert politimester Olav Sørby i Gudbrandsdal politidistrikt til NRK i går.

Påtalemyndigheten i Rotterdam, Openbaar ministerie Rotterdam, bekrefter at Kristiansen blir fremstilt for varetektsfengsling i morgen.

– Det vil være en lukket høring. Deretter avgjør en dommer om han skal sitte inntil 14 dager i varetekt, sier Knol.

Varetektsfengslingen kan forlenges dersom utleveringen til Norge tar lang tid.

Tips om røykutvikling

For nesten to uker siden fikk politiet tips om røykutvikling fra et bål ved en skogsvei ved Hafjell i Øyer. Her fant politiet levninger etter det som viste seg å være et dødt menneske.

Politiet startet drapsetterforskning, og etterlyste etter hvert den 23 år gamle stesønnen til den døde. Han ble raskt mistenkt for drapet av mannen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND