NRK Meny
Normal

Unge roper høyest om bøndenes inntekt

Emilie Mehl (Sp) mener det er på tide å endre fremtidsutsiktene for bondeyrket, over 50 % av unge i Hedmark og Oppland mener bønder tjener alt for lite.

Torgeir Dalen

INNTEKT: Leder i Folldalen bondelag,Torgeir Dalen syns det er positivt at de yngste reagerer på de lave inntektene til bøndene. Dalen mener målingen understreker det bøndene selv har trodd, at folk stort sett er enig i at bønder må få økt inntekt.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Over halvparten av unge mellom 18 og 29 år, mener bønder tjener for lite. Det viser meningsmålingen utført av Infact for NRK og avisene Østlendingen, Glåmdalen og Oppland Arbeiderblad.

– Vi må ta dette på alvor og jeg er helt enig i at bønder må komme opp på et inntektsnivå som er på linje med resten av befolkningen, sier Emilie Mehl (Sp).

Ikke en overaskelse

Mehl syns det er bra at godt over 50 % av de unge i Hedmark og Oppland reagerer på at bøndene har for lav inntekt. Hun mener nå at det er på tide å endre fremtidsutsiktene for yrket, slik at bønder kan skaffe oss mat også i fremtiden.

– Det å få økt inntektene til bøndene, er viktig for at unge skal ønske å tre inn i yrket

Andrekandidaten i Senterpartiet Hedmark, er ikke overrasket over at det er flere yngre enn eldre som viser seg å reagere på bøndenes inntekt. Hun mener dette kan ha noe med at de unge setter inntekt høyt når de ser på fremtidsutsikter.

Emilie Enger Mehl

FREMTIDSUTSIKTER: Emilie Mehl mener det er på tide å endre fremtidsutsiktene for bøndene, slik at vi kan få mat også i fremtiden.

Foto: NRK

– Jeg er ikke overrassket, og nå må vi virkelig begynne å regne innteksforskjeller i kroner og ikke prosent, sier Mehl.

Ungdommen har skjønt det

– Målingen understreker jo det vi som bønder selv har trodd, at folk i alle aldre stort sett sympatiserer med bøndene, ekstra flott er det jo at de yngste reagerer mest, sier Torgeir Dalen, leder i Folldal bondelag.

Han mener det er positivt og overraskende at ungdom i en såpass stor grad bryr seg om bønder og bondepolitikk. Dalen forteller at bøndene selv opplever enorm støtte og mange klapp på skuldra under ulike aksjoner bøndene har hatt i strid om inntekt.

– Det er bra at ungdommen har skjønt det. Jeg tror de unge setter inntekt veldig høyt og at det er det som er viktig her i livet, sier Dalen.

Selv om det er bred oppslutning blant folket, har det ikke skjedd noe jordbruksoppgjøret til bøndene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Jansrud taper hele veien

  Han leder med 24 hundredeler på andre mellomtid, men hundredelene er ikke på Jansruds side. Han er til slutt 89 hundredeler bak i mål.

  Se målgangen til Kjetil Jansrud her
 • Ber om strenge straffer

  Aktor Helge Eidsvaag mener cannabisplantasjene i Odalen var så proffe at han ber om lange straffer for de tiltalte. Ifølge Glåmdalen la Eidsvag ned påstand om straff på mellom snaut fire og drøyt fire år i fengsel for de fire, som har erkjent å ha tatt del i dyrkingen.

 • Rumenere siktet for 50 lovbrudd

  To menn som trolig sto bak tre innbrudd i Kongsvinger i fjor er tatt, skriver Glåmdalen. Framgangsmåten var lik flere innbrudd i drammensområdet og politiet der har varetektsfengsla og sikta to rumenere for 50 lovbrudd fra mai 2016 til novemner 2017.