NRK Meny
Normal

Turistbuss stoppet med blankslitte dekk

En svensk turistbuss med sommerdekk ble stoppet i en rutinekontroll. Bussen med 20 passasjerer var på vei til Trysil på glatt føre. Statens vegvesen mener resultatet av storkontrollen er nedslående.

Blankslitte dekk på buss

DÅRLIG MØNSTER: Dekkene på bussen holdt på ingen måte mål.

Foto: Statens vegvesen

Kontrollen Statens vegvesen holdt på Husum kontrollstasjon torsdag, avdekket mangler på halvparten av de kontrollerte kjøretøyene. Det kanskje mest alvorlige overtrampet var en turistbuss som ble stanset uten mønster i dekkene.

– Dette var nedslående og heldigvis ikke noe vi ser så ofte. Bussen hadde sommerdekk og fikk kjøreforbud og gebyr. Den måtte legge om til bedre dekk før den kunne kjøre videre og passasjerene kom da ut og takket kontrollørene, sier fagleder Geir Thomas Finstad i Statens vegvesen.

– Kjemperisiko

Finstad forteller at kontrollørene er godt fornøyd med å luke ut farlige kjøretøy, men sier de er betenkt over sjåførenes dømmekraft.

– Å komme på sommerdekk på føret som er nå er en kjemperisiko. Det er betenkelig at sjåføren gjør dette når han har ansvar for 20 passasjerer.

Kjørte uten hvile

Stanset trailer

FØRERKORTBESLAG: Sjåføren av denne traileren fikk førerkortet beslaglagt.

Foto: Staten vegvesen

I tillegg til bussen vakte også en nederlandsk trailer oppsikt.

– Sjåføren hadde kjørt 15 dager i strekk uten noen form for lengre hvile. I løpet av et av døgnene hadde han bare hvilt i 2 timer og 43 minutter. Førerkortet ble beslaglagt på stedet og han vil få en klekkelig bot.

Finstad har blandete følelser for den omfattende kontrollen vegvesenet holdt.

– Vi er fornøyde med å få luket ut så mange kjøretøy med feil. Men at halvparten hadde feil eller mangler er et nedslående resultat.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil fjerne merkekrav i Birken

  Skiløperen Petter Soleng Skinstad mener krav til merket i Birken må fjernes. Til OA sier Soleng Skinstad at deltakerantallet i Birkens arrangementer lider av merket-fokuset. Det er for lettvint å skylde på dårlige snøvintre og færre løpere, sier han.

  Petter Soleng Skinstad holder skiene sine og jubler inne i Håkons Hall.
  Foto: Alexander Nordby / NRK
 • Buss for tog

  Det er stengt for togtrafikk mellom Tangen og Eidsvoll pga. feil på en sporveksel ved Strandlykkja. Det er buss for tog inntil videre, melder Bane Nor. Regn med forsinkelser.

 • Håper forlik lettere gir ny jobb

  Den oppsagte rådmannen i Sør-Aurdal, Håkon Rydland, håper på større mulighet til ny jobb etter forlik i saken. Et meklingsmøte endte med at kommunen betaler erstatning på 550 000 kroner, i tillegg til å dekke hans saksomkostninger på 282 000 kroner.

  Håkon Rydland
  Foto: Dag Kessel / NRK