NRK Meny
Normal

Turbulent arbeidsmarked

Mange kommer til å miste jobben eller bli permittert i 2009, men det er også mange ledige jobber.

Industriarbeider

På tross av stor ledighet, finnes det jobber for dem som kan og er villige til å skifte jobb.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det er opp i mot 600 ledige jobber i Hedmark og Oppland for øyeblikket.

Likevel rammes mange av nedgangstidene og flere vil det bli i 2009.

- For de enkeltpersonene som nå står uten jobb, er det jo veldig dramatisk. Det er eksempler på ektepar som jobber i samme bedrift og som er rammet begge to. Det er klart det er vanskelig å se veldig lyst på situasjonen da.

Det sier Nina Berg, avdelingsdirektør i NAV Oppland.

Men samtidig er det altså sånn at over 97 prosent av arbeidsstyrken er i jobb. Og det finnes ledige jobber for dem som kan og vil gjøre endringer.

- Det er det verdt å merke seg. Vi har omlag 500 ledige stillinger som vi har registrert i NAV, sier Nina Berg. I tillegg kommer de som ikke blir utlyst.

Flere må gå

Men nedgangstider er det likevel, og det er mange som rammes. I desember måtte blant andre vindus-og dørprodusenten NorDan permittere 100 ansatte i Hedmark og Oppland.

Permitteringer, oppsigelser og redusert arbeidstid har blitt hverdagen for mange. NAV forventer en dobling av antall permitterte i 2009, og statsministeren forberedte det norske folk på tøffere tider i sin nyttårstale.

- Ja, situasjonen i mange bransjer er dramatisk, sier Nina Berg.

I Oppland har nesten 400 personer blitt permittert eller sagt opp det siste halvåret. Det er en økning på 55 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

- Det gjelder særlig bygg og anlegg. Ellers merkes det hos arkitekter, eiendom og finans rundt Lillehammer. Hadeland glassverk sliter og vi ser også at bilbransjen i norddalen sliter. I tillegg begynner elektriske firmaer og rørleggere og lignende å merke uroen, sier Nina Berg.

Spent situasjon

I Hedmark er situasjonen den samme som i Oppland. Mellom 400 og 500 personer er permittert.

- Det som er spennende er hvordan utviklingen blir framover. Ut i fra de signalene vi har i dag, må vi regne med opptil en dobling av antall permitterte. Vi forventer altså mellom 800 og 1000 permitterte til sommeren.

Det sier NAV-direktør i Hedmark, Bjørn Lien.

- Situasjonen er spent og ganske usikker. Det er bekymringsfullt at problemene sprer seg til andre næringer, blant annet innen detaljhandel , transport, og også bilindustrien og finansnæringen, sier Lien.

Ikke helsvart

Men det er altså håp for noen også. Arbeidsledigheten er tross alt ganske lav fortsatt.

Det er ledige jobber innen helsesektoren, kontorarbeid, reiseliv, transport, undervisning, industri, butikk og salg i de fleste bransjer.

- Det er viktig å ikke miste motet. For det er ledige stillinger som det er mulig å søke på, sier Nina Berg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.

  • Trøbbel med polititelefon

    Politiet har problemer med sitt telefonnummer 02800. I Innlandet kan publikum ringe tlf. 62 53 90 00. Nødtelefonen 112 fungerer som den skal, melder politiet i Innlandet.