Trenger hjelp til å gå gjennom kleshaugene

HAMAR: Røde Kors får inn masse klær og sko til flyktningene i Hedmark. Nå trenger de flere frivillige som kan hjelpe til med å sortere alt sammen.

Bjørn Eric Grøndahl, Hedmark Røde Kors

Bjørn Eric Grøndahl, nestleder i Hedmark Røde Kors håper flere frivillige vil komme og hjelpe til med soterting og pakking.

Foto: Mette Finborud Børresen

Sekker med klær

Hauger med sekker og poser med klær venter på å bli sortert og ryddet før det kan leveres ut til flyktninger som trenger det.

Foto: Mette Finborud Børresen

I kantina på den gamle yrkesskolen i Hamar ligger det poser og sekker i hauger oppetter veggen. Det er klær, sko og annet utstyr som folk vil gi til flyktningene.

Men nå hoper det seg opp.

– Givergleden er fortsatt stor og haugene vokser. Så nå trenger vi flere frivillige som kan hjelpe oss med å sortere og pakke alt som kommer inn, forteller Bjørn Eric Grøndahl i Hedmark Røde Kors.

Glade for å hjelpe

Innsamling av klær til flyktninger

Sissel Halvorsen og Jens Østbye synes det er fint å hjelpe til når de har tid.

Foto: Mette Finborud Børresen

Mandag formiddag hadde tre frivillige tatt turen til skolen for å hjelpe. Jens Østbye, Sissel Halvorsen og Lene Myhre heller ut av sekkene, sorterer og bretter.

Det er satt fram esker merket med størrelse, jente, gutt, dame eller herre.

– Jeg begynner å bli god til å legge sammen klær nå, smiler Jens Østbye. Jeg har tid og da syns jeg det er fint å hjelpe, uavhengig av hva det er.

Det samme gjelder Sissel Halvorsen. Hun ville gjerne bidra med noe.

– Det eneste som ikke er så bra, er når folk leverer ting som er møkkete eller ødelagt. Det er mye som ikke er rent, det er det verste, synes Sissel. Vi må kaste ganske mye, sier de tre frivillige.

Til mottak i hele fylket

Innsamling av klær

Lokalet er fullt av esker merket med størrelse og jente eller gutt. Alt som kommer inn skal sorteres opp i disse eskene.

Foto: Mette Finborud Børresen

Men alt i alt er det fine og fullt brukbare ting folk leverer til Røde Kors. Nå er det spesielt behov for varme klær og vintersko.

Det som kommer inn hit blir levert ut til flyktningmottak i hele Hedmark.

– Vi får inn mengder med tøy, og det meste er veldig bra. Men vi vil se på hvert eneste plagg, for å se om det er brukbart, før vi leverer det fra oss, sier Grøndahl.

Og det trenger de altså hjelp til. De som kunne tenke seg å hjelpe kan bare ta kontakt med Hedmark Røde Kors på telefon eller via e-post.

– Man bestemmer selv når man vil jobbe og hvor lenge. Det er bare å ta kontakt, så får du en kode til døra og kan komme hit når som helst på kveldstid eller dagtid, sier Bjørn Eric Grøndahl.

Bygger opp et lager

Bjørn Eric Grøndahl, Hedmark Røde Kors

Bjørn Eric Grøndahl i Hedmark Røde Kors sier de absolutt ikke har fått nok, men bare trenger litt mer hjelp til rydding og pakking.

Foto: Mette Finborud Børresen

Og selv om det hoper seg opp litt akkurat nå, vil Røde Kors gjerne ha mer. De tar imot klær og utstyr på den gamle yrkesskolen i Hamar hver tirsdag og torsdag kveld mellom seks og åtte.

Det er kommunen som lar dem få låne lokalene på skolen til oppbevaring av klærne.

– Det er vi veldig glade for. Mange leverer ting rett til mottakene, men vi vil gjerne ha et lager her, slik at vi til enhver tid kan levere ut det flyktningene trenger, sier Bjørn Eric Grøndahl.