NRK Meny
Normal

Trenger blod

Sjukehuset Innlandet ber folk om å gi blod. Blodbankene er langt fra fulle.

Blodgiver
Foto: Jon Eeg / Scanpix

Overlege ved Sykehuset Innlandet, Ketil Nordling, kan ikke huske at blodbankene i Innlandet har hatt så lite på lager.

- Vi ligger mellom det som er et ønskelig nivå, og det som er et absolutt minimum, sier Nordling. 

Ingen krise

Selv om det nå er mindre blod i blodbankene, er det ingen krise, slik det er i Oslo,  ifølge Nordling. Der har blodbanken vært avhengig av å få tilsendt blod fra andre steder i Norge, og sykehusene fryktet at de måtte utsette operasjoner.

Selv om blodforsyningen er mindre, har sykehuset Innlandet ikke utsatt noen operasjoner på grunn av blodmangel, som Nordling vet om. På grunn av ferieavvikling er det også mindre planlagte operasjoner om sommeren.

- Gi blod!

En av grunnen til at det er mindre blod, er at mange blodgivere er på ferie. Nordling oppfordrer derfor blodgivere som er hjemme om å ta kontakt med blodbanken og bestille en time. Han oppfordre også nye blodgivere til å melde seg.

- Vi ønsker særlig at de som har blodtypen Rh- om å melde seg, sier Nordling.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Redusert straff etter ankesak

  Eidsivating lagmannsrett har satt ned straffen for en mann i 30-åra. I tingretten fikk han sju års fengsel, for å ha tvunget og truet seg til samleie med to kvinner. Lagmannsretten frifant mannen på ett punkt og dømte han til fire års fengsel.

 • Sakkyndige om 13-åringens død

  Dødsfallet til den 13-årige jenta i Valdres-saken kunne vært unngått, hvis hun hadde fått behandling. Det sa to sakkyndige i rettssaken mot den tiltalte mora.
  De leste opp sin rapport og forklarte seg for retten på Gjøvik i formiddag.

 • Hensatt i hjelpeløs tilstand

  Mannen og kvinnen som er pågrepet etter at en kvinne ble funndet død i Kongsvinger tirsdag, er siktet for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand. De to fremstilles for varetektsfengsling i formiddag.