NRK Meny
Normal

Bilberger: - Ta det rolig i juletrafikken

LEIRA (NRK): I dag starter juleferien for mange, og det betyr mye trafikk på veiene. I Valdres har bilbergerne allerede hatt et travelt døgn.

Geir Helge Hansebråten er daglig leder i Valdres bilberging

Daglig leder i Valdres bilberging, Geir Helge Hansebråten, har jobbet konstant det siste døgnet. Mange vogntog og biler havner i grøfta og travlere blir det når juletrafikken starter

– Vi har ikke sovet stort. Fire mann var ute på jobb i natt for å dra opp vogntog fra grøftekanten, sier Geir Helge Hansebråten som er daglig leder i Valdres bilberging.

Siden i går ettermiddag har mange bilbergere i Valdres jobbet konstant. Hele tre vogntog havnet i grøfta langs E 16 i Valdres bare i går ettermiddag. I dag starter juleferien for mange, og det betyr mye trafikk på veiene. Nå håper Hansebråten at bilistene vil ta det rolig på vei til juleferie.

– Folk må ta det med ro og holde sin plass i køen. Det er bedre å ligge bak en bil enn å prøve å kjøre forbi alle. Det er ikke spesielt glatt nå, men det er mange etter veien så man må vise hensyn, sier han.

Hansebråten vet hva han snakker om, for i løpet av et år har Valdres bilberging rundt 3000 oppdrag.Omlag 400 av disse dreier seg om vogntog, mens resten er personbiler.

Vogntoget fikk store skader etter at det havnet i grøfta.

Dette vogntoget kjørte av E16 i Røn i Vestre Slidre i går kveld. Sjåføren kom for langt ut på kanten og havnet i grøfta.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Trafikken fordeler seg

Utfarten før jul er vanligvis stor, men i år fordeler trafikken seg over flere dager siden julaften faller på en onsdag.

– Vi forventer jo at det blir en del trafikk i ettermiddag, men vi regner med at trafikken fordeler seg utover i helga og i begynnelsen av neste uke, sier Jon Slinning, trafikkoperatør hos Statens Vegvesen.

Til tross for at det forventes en noe roligere juletrafikk enn normalt, oppfordrer vegvesenet trafikantene til å forberede seg før de legger ut på tur.

– Følg med på trafikkmeldingene på radioen og vær forberedt på hva slags føre du møter på veien. Det er viktig med gode dekk. Dersom du skal over en fjellovergang er det lurt å ta med både ekstra mat og klær i tilfelle kolonnekjøring og ventetid, sier Slinning.

Normalt vinterføre

Hovedveinettet på Østlandet er stort sett bart eller vått, mens lenger nord i Innlandet er det snø- og isdekke på veiene.

– De fleste fylkesveiene i Hedmark og Oppland er dekket av snø og is, så det er rett og slett vanlig vinterføre på veiene, sier Slinning.

Delvis bart og rolig trafikk på E16 i formiddag.

I formiddag var det rolig trafikk på E16 ved Leira i Nord-Aurdal, mens det er forventet økt aktivitet på veiene utover ettermiddagen.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK