NRK Meny
Normal

Trangt om plassen på Rondvassbu i påsken

– Jeg hadde ikke drømt om så mye besøk, men nå er hytta er tømt for gjester og døra er låst, sier bestyrer Øystein Gården etter rekordpåsken på Rondvassbu hvor folk lå tett i tett i tett.

Masse besøk Rondvassbu

Trangt om plassen på Rondvassbu i påsken.

Foto: Kristin Smågård / Rondvassbu turisthytte

– Jeg hadde ikke drømt om så mye besøk, men nå er det slutt. Hytta er tømt for folk og døra er låst, sier bestyrer Øystein Gården.

Til tross for dårlig vær i starten av påsken, har en rekke av Turistforeningens hytter hatt godt besøk i påsken. Også Gjendesheim har hatt en økning i besøk, mens tallene var gode for Haukeliseter, Finse og Fondsbu.

Åtte kilo brunost

– På det meste overnattet det 176 turister på ei natt. Ja, det var intime forhold rekordnatta, men det gikk fint. Vi lar de som går samme, også overnatte sammen. Så da blir de fornøyd, sier bestyrer Øystein Gården.

Han illustrerer påskebesøket med at det gikk med mellom seks og åtte kilo brunost til frokosten.

Rondvassbu.

Rekordbesøk på Rondvassbu

Foto: Sindre Thoresen Lønnes, Den Norske Turistforening

Han er selvsagt fornøyd med årets påske. Allerede i dagene før påske hadde hytta rundt 300 gjester. Gården forklarer det gode beslket med beliggenheten med snille fjell, mye snø og mye fint vær.

– Det gode besøket i påsken betyr mye for det økonomiske resultatet, sier han.

–Vi drar med i morgen. Nå skal de som jobber her, få slappe av litt, slutter bestyrer Øystein Gården.

Foreløpig langt er ikke alle overnattingstallene klare, men NTB får opplyst at tendensen er greit belegg i Sør-Norge og noe mindre i Nord-Norge, der påsken stedvis har vært snøfattig.Hyttene som er godt besøkt i sør, er stort sett de som ikke ligger langt til fjells.

Fulgte fjellvettreglene

– Gitt at påsken var så sen i år, var vi spente på hvordan interessen ville være for å dra til fjells. Det var veldig gledelig å se at vi ved inngangen til påsken hadde rekordhøy forhåndsbooking på våre hytter, sier generalsekretær Nils Øveraas i Den Norske Turistforening. Dårlig vær gjorde imidlertid at mange måtte gjøre om på planene.

Folkevandring ved Rondvassbu

Folkevandring ved Rondvassbu.

Foto: Karianne Stordal / NRK

– Vi synes det er bra at folk følger fjellvettreglene og tilpasser turen etter været. Røde Kors' statistikk for året viser også at det har vært gjennomført langt færre lete- og redningsaksjoner i år, noe som er bra, fortsetter generalsekretæren.

Turistforeningen lyktes med å innføre et nytt begrep i sosiale medier: fjellfie. I løpet av påsken har organisasjonen talt over 2.000 slike selvportretter med fjelltema. (©NTB)

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND