Trailerbibliotek

Flere veikroer oppretter nå egne bibliotek for langtransportsjåfører, men støtte til å drive dem, det får de ikke.

Per Jensen

Trailersjåfør Per Jensen er glad for det nye tilbudet. Selv er han veldig glad i lydbøker og mener tiden går mye fortere med en god bok i CD-spilleren.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

På onsdag åpnet det tredje veibilioteket i landet, nemlig på Tiur'n Kro på Koppang. Ti veikroer i landet planlegger nå å opprette slike bibliotek, med lyd- og papirbøker, som et tilbud til langtransportsjåførene som kjører land og strand rundt i Norge.

Stor interesse

- Jeg tror veldig mange trailersjåfører leser bøker og vil i alle fall komme til å lese om det blir gjort mer tilgjengelig, sier biblioteksjef i Stor-Elvdal, Anne-Grete Bjørlo.

Per Jensen er en av disse sjåførene. Han har kjørt utallige mil gjennom Østerdalen på Riksvei 3. Denne uka fikk han et helt nytt tilbud- og det på samme sted som han vanligvis kjøper kaffen sin.

- Jeg kjører jo ca. 9-10 timer hver dag hele uka, så det er godt å ha noe å høre på, sier Jensen.

- Tiden går fortere med bøker

Per Jensen og Anne-Grete Bjørlo

Jensen og Bjørlo diskuterer hvilken lydbok han skal låne med seg på sin ferd videre forbi Østerdalen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Gjennom utallige timer i lastebilen har Jensen hørt mellom 200 og 300 lydbøker de siste fem årene. Alt fra krim til klassiske norske av Falkberget og Undset. Han sier tida går fort når man hører på lydbøker.

Om tre-fire kapitler er jeg allerede fremme i Oslo

trailersjåfør, Per Jensen

(Artikkelen fortsetter under TV-saken)

Video nsps_upload_2010_1_8_10_47_56_206.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Får ikke støtte

Men bibliotekene kan komme til å slite med å holde driften i gang. Høydalsmo Kro i Tokke kommune, mellom Oslo og Bergen, fikk landets aller første veibibliotek for tre år siden. Etter å ha fått penger til oppstart får de nå ikke en eneste krone i støtte, og bibliotekar på det kommunale biblioteket, Elin Nordmann, har verken penger til egen lønn eller nye bøker.

- I starten gikk det veldig bra og vi fikk penger både til lønn og bøker, men etter det var det ikke mer å hente. Det er veldig synd for de faste lånerene vi har mister jo interessen fordi vi ikke får noen nye bøker lenger, sier hun.

Nå krever Norsk Transportarbeiderfrobund at Kulturdepartementet kommer på banen med penger til drift både på Koppang og de to andre veibibliotekene. Men Kulturminister Annikken Huitfeld vil ikke love penger, men er full av lovord om trailerbibliotekene.

- Det er viktig at flere får tilgang til bibliotekene, særlig de som ikke vanligvis bruker dem. Men hvordan vi skal drifte dem, det får vi heller diskutere, sier Huitfeld.

Mange med lesevansker

Det er Transportarbeiderforbundet som står bak veibiblioteket. De er opptatt av at opptil en av fire transportarbeidere har lesevansker.

- Vi vet, blant annet etter et prosjekt utført i Sveirge, at andelen arbeidstakere innen logistikkbransjen med en form for lesevansker er større innen transportnæringen enn noen annen bransje, sier forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforening, Geir Kvam.

Neste gang Jensen kjører gjennom Østerdalen og forbi Tiur'n Kro leverer han tilbake de tre lydbøkene han lånte med seg. Tre ganger så klok som sist han var innom.

Hva synes du om dette tilbudet? Si din mening!