Hopp til innhold

Familien: – Vi håper på oppklaring

15 år etter drapsmysteriet i Valdres famler politiet i blinde. Drapet på Knut Øyvind Mo er blitt en belastning for etterforskerne. Nå håper både politiet og familien på snarlig oppklaring.

Knut Øyvind Mo

Knut Øyvind Mo ble drept natt til 9. januar 1999. Her er han fotografert på en fjelltur.

Foto: Privat

Tonsåsen-drapet

Politiets etterforskere finkjemmet åstedet.

Foto: NRK

– Det er en belastning for politiet at saken ikke er oppklart. Vi har selvfølgelig et ønske om å finne ut hva som skjedde denne natta, sier Linn Hilde Fosso, påtalesjef ved Vestoppland politidistrikt.

Natt til 9. januar 1999, for nøyaktig 15 år siden, brant bolighuset til Knut Øyvind Mo ned til grunnen på Tonsåsen i Valdres. To dager etter ble 34-åringen hentet ut av brannruinene og sendt til rutinemessig obduksjon.

Der gjorde rettsmedisinerne funn som viser at Mo ble skutt og drept før huset hans ble tent på. Drapsmannen eller drapsmennene ville slette alle spor, og det kan det se ut som de har klart.

– Komplisert

Linn Hilde Fosso

Linn Hilde Fosso er påtalesjef ved politiet i Vestoppland.

Foto: Geir Røed / NRK

– Vi har er en branntomt som ga få svar. Det er komplisert, sier Fosso.

– Famler dere litt i blinde?

– Det er klart at når man ikke vet hva som skjedde, har vi i hvert fall ikke noe faktum å legge til grunn.

Familien håper på oppklaring

Knut Øyvind Mo

Familien håper drapet på Knut Øyvind Mo blir oppklart.

Foto: Privat

Knut Øyvind Mo var aktiv i pinsemenigheten på Fagernes, og jobbet som aromaterapeut. Han var også fagutdannet innen skogbruk og som anleggsgartner.

Han hadde imidlertid også en fortid der han en periode hadde vært en del av et belastet miljø.

NRK har i dag vært i kontakt med familien hans. De forteller at han forelsket seg i Valdres-naturen, fiskeelvene og i ei lokal jente. Derfor bosatte Nøtterøy-gutten seg i Valdres, hvor han bodde inntil natta han ble drept.

– Vi minnes han som en omsorgsfull, klok og kjær far, bror, sønn og kamerat. Til våren ville han fylt 50 år, og vi håper drapet på ham blir oppklart, skriver et av familiemedlemmene i en epost til NRK.

Finkjemmet restene


Politiets grundige etterforskning er samlet i 17 svære permer. Politiet satte opp telt over brannruinene, og finkjemmet restene i en omfattende åstedsundersøkelse.

Et lokalt forsikringsselskap utlovet dusør for opplysninger som ga oppklaring, og Kripos avholdt folkemøter.

Prøveskjøt våpen

Tonsåsen-drapet

Politiets etterforskere har samlet inn et stort materiale. Her fra treårsdagen for drapet, i 2002.

Foto: NRK

Politiets jakt på gjerningsmannen var så omfattende at de prøveskjøt flere hundre våpen av den typen Mo ble drept med. Våpeneiere måtte møte opp på lensmannskontorer slik at politiet kunne sjekke ut våpenet deres.

Politiet har også hatt mistenkte inne til avhør. Men ingen er noengang blitt siktet, og nå 15 år etter er drapsgåten ikke oppklart.

Vil ha tips

Politiet får likevel fortsatt inn tips, som blir sjekket av en etterforsker og en jurist som har spesialansvar for drapsgåten.

– Vi tror noen har opplysninger som ikke politiet har, og som kan være den brikken vi mangler. Derfor må de kontakte oss. Det er viktig å få løst saken, og vi har 10 år igjen før saken er foreldet, sier Fosso.

Tonsåsen-drapet

Huset til Knut Øyvind Mo brant helt ned.

Foto: NRK