NRK Meny
Normal

Tiltalt for dyremishandling

Åsnes-kvinnen erkjente ikke straffskyld på noen punkter da rettsaken mot henne startet i dag. Hun skal blant annet ha slått, sparka og kvalt en tre måneder gammel valp.

En av Åsneshundene på kennel

22 hunder ble tatt fra kvinnen om plassert i kenneler.

For et og et halvt år siden ble en kvinne i 50-årene fra Åsnes fratatt 25 hunder. Hun drev kennel, men dyrevernnemnda mente at dyrene led. Tre av dem ble avlivet og 22 av dem ble omplassert.

I dag startet rettsaken mot kvinnen i Sør-Østerdal tingrett.

Les også: de mener bevisene står sterkt.

Det var ikke første gangen de var på besøk på kennelen. I flere år hadde dyrevernnemnda fått bekymringsmeldinger om dyreholdet til kvinnen.

Kvinnen hadde på det meste 48 hunder. Bekymringsmeldingene kom både fra folk som hadde kjøpt hunder av kvinnen og andre som hadde kontakt med kvinnen. Dyrevernnemnda prøvde først å veilede kvinnen til mer riktig hundehold.

Kvelte valp

Kvinnen er tiltalt for flere brudd på dyrevernloven blant annet for å ha avlivet dyr på en inhuman måte. En valp skal ha blitt kastet inn i en vegg, mens en annen hund skal ha blitt skutt i hodet flere ganger – uten at hjernen ble truffet.

En valp på omtrent tre måneder skal hun ha blitt avlivet ved slag, spark eller kvelning.

Kvinnen har også latt flere syke dyr gå rundt på gården uten behandling. Blant annet skal en Briard-tispe med dobbeltsidig ørebetennelse og en valp med epilepsilignende anfall, aldri ha blitt behandlet av dyrlege.

Hundesaken i Åsnes

Åsnes-kvinnens egne bilder.

Foto: Hundeeierens egne bilder

Les alt om Hundestriden i Åsnes

Led under dårlig stell

Kvinnen er også tiltalt for ikke å ha tatt hensyn til dyrenes behov. Manglende lufting, isolering og opprydding er et gjennomgangstema i tiltalen.

I mai 2008 hadde kvinnen flere hunder som var plassert i hundegårder. Disse hundegårdene manglet gode oppholdsrom, og var uisolerte og trekkfulle. Stedet var også preget av manglende renslighet – det var store mengder avføring på området.

Les også: Hundehold tross mishandling

Hundesaken i Åsnes

Åsnes-kvinnen egne bilder.

Foto: Hundeeierens egne bilder