NRK Meny
Normal

Svindlet i morens navn

En kvinne i 30-åra er tiltalt for 25 grove bedragerier. Hun skal ha lurt til seg over 700.000 kroner fra både banker, finansselskaper og pizzarestauranter. Alt har skjedd i morens navn.

Nettbank

Kvinnen brukte nettet til å til å søke om lån i morens navn, ifølge tiltalen.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Kvinnen har vært svært aktiv. All svindel og svindelforsøk foregikk i løpet av vel halvannet år fra 31. mars 2012. I alle tilfellene satt hun ved pc-en hjemme og søkte om lån og kreditt i morens navn.

Kvinnen er også tiltalt for bedrageriforsøk for til sammen 1,6 millioner.

Av den omfattende tiltalen på 41 punkter, går det fram at kvinnen også har utnyttet sitt verv som styreleder i borettslaget der hun bor, til egen økonomisk vinning.

Lurte elbutikker

Ifølge tiltalen begynner historien den 31. mars 2012. Fire ganger på vårparten søker hun om lån fra 20 til 50 tusen kroner på nettet i fire forskjellige banker i morens navn, men får avslag hos alle. Så blir det rolig en stund før aktiviteten fortsetter.

Det første vellykkede bedrageriet skjer, ifølge tiltalen, grytidlig en torsdag morgen 24. juli i 2012. I forbindelse med en netthandel klarer kvinnen å forlede ansatte i Elkjøp til å utlevere varer for 13.282 kroner, i den intetanende morens navn.

Det fortsetter søndag morgen 27. juli Kvinnen sitter på nettet i leiligheten sin og lurer Lefdal på samme måte.

Fikk store lån i morens navn

– Det er en grov sak og et grovt tillitsbrudd mot fornærmede i saken, som er en nær person til kvinnen, sier aktor, politiadvokat Richard Røed.

Svindelen fortsetter med at kvinnen klarer å lure banker og finansselskaper for større og mindre beløp.

De største og alvorligste sakene gjelder GE Money Bank som innvilger en nettsøknad om lån på 150.000 kroner og Bank Norwegian som innvilger en nettsøknad på 250.000 kroner. Alt skjer fortsatt i morens navn.

– Denne saken er basert på tillit og misbruk av tillit. Det er ikke uvanlig at man har tilgang til noen nære personer kontonummer, personnummer og BankID. Det er kanskje litt for enkelt, men sånn er det nå, sier Richard Røed.

Ble anmeldt av moren

Saken ble oppdaget da moren til den tiltalte kvinnen fikk inkassokrav på gjeld som hun ikke visste at hun hadde.

– Da tok hun kontakt med politiet og det ble avdekket mange store lån som hun ikke vedkjenner seg. Lån som er tatt opp uten hennes viten og vilje, sier Richard Røed.

Brukte borettslagets penger

I egenskap av å være styreleder i borettslaget der hun bor, får hun i løpet av svindelperioden urettmessig utlevert varer i lokale forretninger for rundt 35.000 kroner.

Hun oppretter også et bedriftskort i Coop Innlandet på 50 tusen på vegne av borettslaget og belaster det med private varer for 10 tusen. Men når hun søker og får innvilget det samme på IKEA, nærmer det seg slutten på svindelhistorien. Saken er nemlig ikke styrebehandlet i borettslaget og forretningsføreren stopper kortet, som så blir sperret.

Søkte fire lån på to dager

Kvinnen var spesielt aktiv høsten 2012. På en og samme dag i september søkte hun om lån i morens navn i tre forskjellige banker og finansselskaper, men fikk avslag. Også dagen etter, den 12. var hun på nettet igjen. Nytt avslag.

De fleste forsøkene på svindel var mot GE Money Bank og YA Bank.

Det siste vellykkede svindelen var å kjøpe Pizza for 443 kroner på Peppes og sende regninga til borettslaget. Det hører også med til historien at kvinnen er tiltalt for bruke 2.285 kroner av borettslaget håndkasse til private ting.

– Kvinnen er preget

Aktor har i tiltalen tatt forbehold om det blir lagt ned påstand om økonomisk erstatning.

Lovbruddene kvinnene er tiltalt for, har en strafferamme på seks års fengsel.

Kvinnens forsvarer, advokat Johnny Christian Schill, vil ikke kommentere saken før rettssaken starter. Men han sier at den tiltalte kvinnen er svært preget av situasjonen.

Kilde: Opplysninger i denne artikkelen er basert på tiltalebeslutningen fra Politimesteren i Hedmark. Rettssaken begynner i Hedmark tingrett 23. september, og det er satt av fire dager til saken.

Les også:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Leteaksjon i avsluttet

  Leteaksjonen på Valdresflya i Oppland er nå avsluttet. Begge personene sjekkes av helsepersonell, melder politiet.

 • Leteaksjon på Valdresflya

  En skuterpatrulje er sendt ut for å lete etter en person som har kommet bort fra turkameraten sin på Valdresflya i området. Det er dårlig vær i området og ikke mulig å fly med helikopter. Letemannskapene har hatt telefonkontakt med vedkommende.

  Laster Twitter-innhold
 • Uavgjort etter tredje periode

  Storhamar leia 2–1 over Frisk Asker til det berre var minutt att av kampen. Så utlikna Frisk Asker. Og kampen går til sudden death.