Hopp til innhold

Til Svalbard for å hindre rabies

Hvert år dør mellom 30.000 og 60.000 mennesker av rabies. Veterinær Harald Os gjør sitt for at ingen av dem som er bosatt på Svalbard havner i den statistikken.

Harald Os

VAKSINERT: Dersom en hund skulle blitt smittet av rabies ville den vært til fare for dem som bor på Svalbard. Harald Os vil forhindre at det skjer.

Foto: Kari Toft / NRK

– Det er 642 hunder som skal vaksineres her på Svalbard, sier Harald Os.

Harald Os

ÅRLIG TUR: Harald OS har ansvaret for dyrevelferden på Svalbard.

Foto: Kari Toft / NRK

Han er veterinær og til vanlig holder han til i Tromsø. Men nå er han på veg fra det norske fastlandet til Svalbard på sin årlige tur. Han har ansvaret for dyrevelferden til alle husdyrene som har sitt hjem på øygruppa.

– Derfor ser jeg til noen hester og griser også, sier han.

Fjellrev fra Russland

Svalbard kan oppfattes som en idyllisk øy i isødet. Men øygruppa er slett ikke isolert. Enkelte vintere legger isen seg hele vegen til Russland og russisk fjellrev tar seg over. Noen av dem har rabies i blodet.

Det er nettopp bitt fra rev og hund som er den vanligste måten for mennesker å bli smittet av rabies på. Dersom man ikke er vaksinert eller får vaksine med det samme, kan det bli fatalt.

– I slike tilfeller har rabies dødelig utfall, sier Os.

Og det skjer med mellom 30.000 og 60.000 mennesker årlig. For å sikre seg mot smitten bruker det offentlige store summer for å sikre seg – og de som er bosatt på Svalbard. Ett av tiltakene er veterinærens rundreise.

Se tv-innslaget fra Os' rundreise på Svalbard:

Hvert år dør mellom 30.000 og 60.000 mennesker av rabies. Veterinær Harald Os gjør sitt for at ingen av dem som er bosatt på Svalbard havner i den statistikken.

– De angriper hva som helst

– For de ville dyra har det ikke noe å si. De smittede dyra dør, men stammene klarer seg fint. Det er folkehelsa vi vil sikre, sier Guri Tveito som er sjef for miljøvernavdelingen hos Sysselmannen.

Harald Os

FRA STED TIL STED: Harald Os kjenner alle hundeeiere på Svalbard.

Foto: Kari Toft / NRK

Det er bare tre år siden sist det ble registrert et tilfelle av rabies på Svalbard. En rev kom inn i Longyearbyen og ei kvinne ble bitt.

– Litt ut i sykdomsfasen blir dyra aggressive og angriper. Ikke bare folk, men gjerne pinner og bildekk – det de kan angripe, sier Os.

For tre år siden gikk det bra. Kvinna som ble bitt fikk raskt motgift. Heldigvis ser ikke dette ut til å bekymre de som bor i Longyearbyen.

– Nei, vi går ikke rundt og tenker på det. De gjør det vi kan for at vi skal være sikre her, sier Birgit Hanseth Bendiksen, som jobber i Kullungen barnehage.

642 stikk

Griser

SLAPPER AV: Grisungene i Barentsburg skal ikke vaksineres.

Foto: Kari Toft / NRK
I helikopter over Svalbard

RUNDTUR: Alle hundene er vaksinert. Harald Os vender hjem.

Foto: Kari toft / NRK

Harald Os steller godt med hundene han besøker. Ikke alle setter like stor pris på sin årlige sprøyte, men med litt godprat går det greit. Etterpå får de stemplet passene sine.

Han flyr innom alle utpostene. Etter Longyearbyen venter Ny-Ålesund og Barentsburg. Det er i sistnevnte by at grisene bor.

– De skal ikke vaksineres, men jeg er innom ser at de har det bra allikevel, sier han.

Det er full produksjon av russisk gris i byen. Os bruker noen ekstra minutter til å snakke litt med smågrisene. Så venter den polske forskningsbasen i Hornsund.

– Det er to hunder som skal vaksineres sier han.

En av dem kjenner han godt fra før og gjensynet er gledelig. Hunden har trolig antistoffene i kroppen fortsatt, men får et stikk også denne gangen. 642 hunder har fått sin årlige dose.

Svalbard