NRK Meny
Normal

Thea (13) kjører i 180 km/t - er yngste jente på formelbilbanen

Thea Olsen merker ikke at bilen går i 180 km/t, for hun nyter hvert sekund. 13-åringen er trolig verdens yngste jente som kjører Formel basic.

Thea (13) kjører i 180 km/t

Thea har alltid elsket å kjøre bil, og begynte tidlig.

Foto: PRIVAT

– Målet er å kjøre formel 1, men det er et godt stykke fram, sier 13-åringen fra Moelv som har gått gradene fra ola-bil til gokart og nå formelbil.

Formel basic er en mindre utgave av den langt mer kjente Formel 1-bilen. I Norge er det lov å kjøre Formel basic fra det året man fyller 14 år. Det rekker Thea, med bursdag i november, akkurat slik at hun har kunnet debutere i år. I løpene kjører hun fort opp i 180 km/t.

Kjempegøy å kjøre fort

Thea er tilsynelatende en stille og rolig 13-åring. Flink på skolen og god i fotball, så god at hun får prøve seg på lag med jenter som er to år eldre. Men det er bil som er prio en for henne. Det har det alltid vært.

Thea (13) kjører i 180 km/t

Første løp Thea var med på var Olabil-løpet i nabolaget.

Foto: PRIVAT

– Jeg liker å kjøre bil, det er gøy når det går fort, sier hun og husker de første Ola-billøpene hun var med på som liten.

Da trillet hun nedover bakken mot Mjøsa. Etter hvert gikk det litt fortere på jordene ved Mjøsa. Så fikk hun arve storebror Theodor sin batteridrevne bil. og etter det har det bare gått fortere og fortere.

Thea (13) kjører i 180 km/t

Thea har alltid elsket å kjøre bil, og begynte tidlig.

Foto: PRIVAT

–Hvor fort går det nå når du kjører formel basic på bane?

– Jeg vet ikke helt, for det er ikke fartsmåler i bilen, men det går vel kanskje i 100, sier hun beskjedent.

Pappa, Erik Olsen, forteller at det nok går adskillig fortere.

– I svingene er hun nok nede i 100 km/t, men hun har kjørt i 180 km/t, sier han.

Arvelig belasta

Når Thea nå har debutert med formelbil går hun nok en gang i fotsporene til storebror Theodor. Han er året eldre, og debuterte i formel basic i fjor.

Thea (13) kjører i 180 km/t

Thea Olsen går i fotsporene til boren Theodor som allerede har vunnet mye i formel basic.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Det er helt supert at hun også blir med nå. Det er gøy å se at hun får det til, sier Theodor.

Han har vunnet mye denne sesongen sjøl om han bare er 15 år. Også han har elsket alt som går framover enten det er sykkel, båt, bil eller ATV.

Men ingen av dem er så interessert i å skru bil. Det er det pappa Erik Olsen som gjør.

– Ja det er jeg som mekker, det er ansvaret mitt. Det går på sikkerhet og det må vi være nøye på. Da spør jeg heller om hjelp hvis jeg trenger det, sier han.

Helt tilfeldig er det jo ikke at Thea og Theodor elsker bil og fart. Pappa drev sjøl med bilsport, om ikke på samme nivå som Thea og Theodor er nå.

– Så nå realiserer du deg selv gjennom Thea og Theodor?

– Noen vil nok hevde det, men vi føler det ikke slik. Ungene er så ivrige. De kan ikke vente gjennom vinteren til det er klart for å kjøre ute på bane igjen, sier han.

Samler familien

Sjøl om Thea og Theodor er ivrige på kjøringa, er miljøet rundt bilsporten like viktig for dem når de er på løp.

– Før da vi kom fram på banen ble de borte for å leke med venner de traff igjen på banen. Så dukka de opp igjen rett før start, sier Erik Olsen.

Nå er det litt mer fokus på kjøringa. For det er mye som skal på plass før Thea og Theodor kan rulle ut på banen og tråkke til i nesten 200 km/t. Ikke minst mamma, Anne Helene Olsen, er en viktig brikke for at alt skal gå som smurt.

– Jeg synes det er kjempemorsomt at de driver med bilsport. Det samler hele familien, sier hun.

For mens pappa mekker bil, sørger hun for at ungene får i seg nok mat og har på seg de rette klærne før de setter seg i bilen.

– Thea er jo også god i fotball, hadde det ikke vært bedre og enklere om hun satsa på det?

Nei, jeg holder en knapp på bil, sier Anne Helene Olsen og ler.