NRK Meny
Normal

Tårnseileren havnet i peisen

Både spisingen, sovingen og de fruktbare stundene til en tårnseiler skjer i luften, men ved en legatgård på Rudshøgda endte fuglen opp i peisen.

Havnet i peisen

I dette herskaplige huset i Ringsaker, fant tårnseileren veien ned i pipa.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

Kunstnerne Marit og John Reidar Austerheim, som bor på en herskapelig gård i Ringsaker kommune, fikk i forrige uke høre skrapelyder inne i det store, herskapelige bygget fra 1700-tallet.

– Det hørtes ut som om noe kakket på glass. Vi gikk inn i stuen, og inne i den moderne peisen med glassdører befant det seg en svale. Det er helt utrolig, sier Marit Austerheim.

En omvei

Marit Austerheim

Marit Austerheim fant en svale bak peisdøra.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

Paret forteller om et rikt fugleliv på gården, men at tårnseileren skulle komme seg inn i peisen og i tillegg overleve, synes de er vanskelig å forstå.

– Det er en lang vei ned i peisen fra pipa på toppen av huset. Den fant etter hvert piperøret som han kom seg oppi, for deretter å bevege seg inn i peisrommet. Det må ha vært en veldig nysgjerrig fugl, fortsetter hun.

John Reidar Austerheim hadde gode råd. Han tok med seg et stort laken som han hengte foran peisdøra. Deretter åpnet han, og slapp tårnseileren ut.

– Den virket frisk, og ikke skadet på noen måte. Jeg løftet den opp, og han ble sittende å gjøre seg klar før han deretter fløy videre sammen med de andre. Det ble en lykkelig slutt.

En tårnseiler hadde forvillet seg ned i en peisovn på Fuglseng legatgård på Rudshøgda. Den ble reddet ut og kunne uskadet fly ut i det fri.

Tårnseileren ble reddet fra peisen.