NRK Meny
Normal

Fremtidens langrennsstjerner samlet på Sjusjøen

I dag ble langrennstalenter fra ni ulike nasjoner samlet til en stor talentsamling på Sjusjøen. I en uke skal det som kanskje er fremtidens verdensmestere trene sammen.

Langrennsutøvere trener

Over 80 av verdens beste junior-langrennsutøvere er samlet til å trene sammen på Sjusjøen denne uka.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Åge Skinstad

Åge Skinstad er én av trenerne under talentsamlingen.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

– Nivået her er utrolig bra. Jeg er helt sikker på at her er det langrennsutøvere vi kommer til å se i verdenstoppen de neste årene.

Det sier Åge Skinstad, langrennssjef i Norges Skiforbund. Han er én av mentorene under samlingen på Sjusjøen, og veldig fornøyd med å kunne være med å trene de unge talentene.

– Litt surt akkurat i dag, men det tåler vi. Jeg jobber stort sett på et kontor nå for tiden, så det er veldig moro å gjøre et slags comeback som trener. Og ikke minst er det inspirerende å se all den flotte og gode ungdommen som er samlet her.

Håper at sporten kan bli større

Det er over 80 langrennsutøvere fra ni land som er samlet til trening på Sjusjøen. I en uke skal de trene blant annet styrke, teknikk og kondisjon. Målet er at nasjonene kan lære av hverandre, og ikke minst at langrennssporten skal bli større også utenfor Norge og Norden.

Eldar Rønning

Eldar Rønning er imponert over nivået blant de unge utøverne.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

– Norge er en langrennsnasjon, og vi inviterer andre nasjoner hit for å bidra til at skisporten kanskje kan bli større enn hva den er i dag. At det ikke bare skal bli en nordisk greie.

Eldar Rønning instruerer langrennsløpere

Eldar Rønning, tidligere verdensmester instruerer de unge talentene.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Det forteller Eldar Rønning. Han er tidligere verdensmester, og også trener under samlingen. Han er ikke redd for at Norge skal gi fra seg et konkurransefortrinn ved å lære bort hvordan de jobber.

– Nei, jeg tror det er viktig for idretten med flere konkurrenter. Vi deler spesielt av hvordan vi jobber med rekruttering, og håper dermed at langrenn kan bli større i flere land.

Rønning forteller at det så ut som om utøverne fikk god kontakt med hverandre under mandagens rulleskitrening. I tillegg legger han vekt på at de ved å trene sammen kan lære av hverandre, noe som også er et mål med samlingen. Og i likhet med Åge Skinstad, er Rønning imponert over nivået.

– Under treningen i dag så jeg at det er mange talentfulle utøvere her. Først og fremst så jeg mange flinke norske utøvere, men også flere fra andre nasjoner. Jeg tror nok at det er flere her vi kommer til å se fremover.

For farlig i Canada

Glenn Cowper

Glenn Cowper, trener fra Canada, er spesielt imponert over hvor vanlig og lite farlig det er å gå på rulleski i Norge.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Én av nasjonene som er på Sjusjøen er Canada. De har med seg fire utøvere. Trener Glenn Cowper forteller at de nyter treningen og naturen i Norge. Canada er ingen stor langrennsnasjon, og derfor lærer de mye av de andre landene hvor langrenn er mer utbredt.

– Jeg er imponert over kjærligheten til det å gå på ski her i Norge. Her er det så mange som går på ski, sier Cowper.

Han forteller at spesielt det å gå på rulleski er nytt for de canadiske utøverne.

– Her er bilistene vant til at folk går på rulleski langs veien. Det er de ikke i Canada, så det er for farlig. Bilene kjører altfor fort.

Langrennsløpere på rulleski

Både Åge Skinstad og Eldar Rønning tror flere av utøverne som trener på Sjusjøen denne uka vil være å se i verdenstoppen om noen år.

Foto: Nina Rundsveen / NRK