NRK Meny
Normal

– Strømhalsbånd er dyremishandling

Stadig flere bruker strømhalsbånd for å dressere hunden privat. Ulovlig, sier Mattilsynet. Dyremishandling, sier hundefolk.

Bruk av strømhalsbånd på hunder i dressurtrening er ulovlig for privatpersoner. Likevel merker de som driver med hundetrening at stadig flere hundeiere skaffer seg strømhalsbånd i håp om å få en lydig hund:

Hundeinstruktører reagerer kraftig på at flere og flere bruker strømhalsbånd for å dressere hundene sine.

Elisabeth Sønsterud driver Skogli hundeskole i Grue. Hun har medaljer fra blant annet EM i dressur. Hun arrangerer også kurs for grupper i lydighet i tillegg til kurs for enkeltpersoner som har problemer med hunden sin.

Bruk av strømhalsbånd blir stadig oftere nevnt av kursdeltakerne.

Hunder blir nervevrak

– Jeg har hatt noen kurselever på privattime som har blitt anbefalt å bruke dette her, blant annet i innkallingstrening og andre ting. Resultatene er forferdelige, forteller Sønsterud.

Det er ikke de som vet hvordan du skal oppdra en hund som bruker disse halsbåndene.

Elli og eier trener dressur

Den lynraske Border collien Elli lyder på millimeter'n for litt belønning slik matmor Elisabeth Sønsterud vil på dressurbanen på Skogli hundeskole i Grue. Helt uten strømhalsbånd.

Foto: Vera Wold / NRK

– Det er jo gjerne folk som ikke kan mye hund som driver med dette her. Resultatet er at hunden blir en nevrotisk angstbiter i verste fall, sier Sønsterud.

Hun forteller at kursdeltakere spør om de kan bruke strømhalsbånd på hvalper som stikker av til naboen for å få de til å komme tilbake.

– Det er mye mer brukt enn vi tror. Når det kommer såpass mye fram her hos lille meg, så mener jeg det er mye mer brukt enn man aner.

Strengt ulovlig

De som skaffer seg hund ønsker å få en lydig, flink, livlig og lykkelig hund som hører på beskjeder og som oppfører seg som du vil. MEN - du kan ikke gjøre som du vil i oppdragelsen av hunden din.

Det å bruke strømhalsbånd er ikke lov i Norge.

– Bruk av strømhalsbånd av privatpersoner er forbudt, forteller senioringeniør og veterinær Harald Øverby i Mattilsynet i Hedmark og Oppland.

Og grunnen er enkel.

– Det er fordi det er forbundet med smerte og ubehag for hunden, forteller Øverby.

Det er ett unntak fra forbudet, nemlig aversjonstrening av hund mot å jage blant annet beitedyr. Norges Jeger- og Fiskerforbund arrangerer slike kurs med autoriserte instruktører. Dersom privatpersoner bruker strømhalsbånd på hund er dette brudd på dyrevernloven.

– Det medfører at Mattilsynet vil kunne anmelde overtredelsen. I tillegg kan vi på eget initiativ gjøre tiltak og fatte vedtak for å stoppe ulovlig bruk av strømhalsbånd, sier Øverby.

Prøvde halsbånd på seg selv

Dressurhalsbånd med strøm selges fritt overalt. En nettforhandler sier at det er veldig stor interesse for dressurhalsbånd, spesielt ute i distriktene.

– Helt personlig synes jeg dette rett og slett er dyreplageri å bruke, sier Jan Rune Hansen fra Kongsvinger.

Prøvde strømhalsbånd på seg selv

Jan Rune Hansen prøvde strømhalsbånd på seg selv. Etter testen uttaler han at han aldri ville brukt det på noen hund!

Foto: Vera Wold / NRK

Og han vet hva han snakker om. Han har nemlig et ubrukt elektrisk halsbånd han kjøpte for mange år siden. Han kjøpte det da han skulle trene hunden sin så den skulle bli godkjent for harejakt.

Men ubrukt og ubrukt, fru Blom. Hansen gjorde noe som overbeviste han om at dette halsbåndet aldri skulle på noen bikkje.

– Jeg var litt dum, eller kanskje litt lur. Jeg prøvde halsbåndet på meg sjøl før jeg prøvde det på hunden for å se hva slags effekt det hadde. Og den effekten vil jeg ikke gi hunden min i det hele tatt! Så dette halsbåndet har bare ligget her.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Målløst til pause

  Ingen skåringer i førsteomgang i 1. divisjonskampen mellom Elverum og Sandnes Ulf. Med uavgjort resultat til slutt vil Elverum fortsatt ligge an til nedrykk når det gjenstår to serierunder.

 • To priser for Kleveland

  Marcus Kleveland fra Dombås vant to priser under lørdagens Snowboardawards, som ble arrangert i Oslo. Kleveland vant prisen for årets triks og prisen for årets mannlige kjører, for øvrig for andre året på rad.

  Marcus Kleveland
  Foto: Matias Fosso / Snowboardforbundet
 • Telys forårsaket røykutvikling

  Politiet i Innlandet mener det var uforsiktig bruk av telys som forårsaket røykutvikling i en leilighet i Gjøvik søndag morgen. Det oppstod ingen store skader i leiligheten, men politiet oppretter sak.