NRK Meny
Normal

Storkommuner: Ikke et tema for unge

– Jeg er for. Jeg er i mot. Jeg syns det blir for dumt. Fire unge i Nord-Østerdalen er uenige om kommunesammenslåing. Men de er enige om at det ikke er et tema ungdom er særlig opptatt av.

Tynset rådhus

Tynset kommune er kjent for verdens største spark og norges styggeste rådhus.

Foto: Geir Olav Slåen

Nettopp det stemmer godt overens med en ny undersøkelse fylkesmannen i Oppland har fått gjennomført.

Fylkesmannen har bestilt en spørreundersøkelse som er gjort overfor personer mellom 18 og 34, og den viser at ca. en fjerdedel i Hedmark og Oppland ikke vet hva de skal mene om kommunesammenslåinger.

Har meninger, men gidder ikke?

Johanne Heggeriset

Johanne Heggeriset.

Foto: Geir Olav Slåen
Mali Ruud Reder

Mali Ruud Reder.

Foto: Geir Olav Slåen
Mali Fremmergård

Mali Fremmergård.

Foto: Geir Olav Slåen
Erling Andreas Enget

Erling Andreas Enget.

Foto: Geir Olav Slåen

Men det er kanskje sånn at dette ikke er noe ungdom synes er så interessant.

– Fordi vi ikke blir involvert. Vi orker ikke ta stilling til det når vi kanskje føler at meningen vår ikke blir hørt uansett, sier Johanne Heggeriset på Tynset.

Men hun er i mot. Hun mener kommunene i Nord-Østerdalen er såpass store at en storkommune ville bli veldig stor i areal.

– Jeg er for, for jeg mener det kan hjelpe til å sentralisere distriktene og sette mer fokus på bygdene, sier Mali Ruud Reder.

Erling Andreas Enget er inne på det samme.

– Tynset har jo verdens største spark og Norges styggeste rådhus. Det har folk merket seg. Så hvis alle kommunene blir sammenslått, får kanskje alle litt mer oppmerksomhet, sier Erling Andreas.

Like mange for som er mot

Meningsmålingen viser at 38 prosent er for storkommune i sin region, mens 37 prosent er mot.

På Hadeland er 45 prosent for og i Nord-Gudbrandsdalen er 48 prosent positive. I Nord-Østerdalen derimot, er det kun 27 prosent som går inn for storkommune.

I Lillehammer-regionen er det er kun 26 prosent som er positive.

Dette kommer samtidig med at i alt 80 ansatte og tillitsvalgte i Lillehammer, Øyer, Gausdal og Ringebu har gjort ferdig flere rapporter om sitt syn på storkommune. Den viser at det er ulike syn på saken. Planen er å gjennomføre en folkeavstemning i regionen i løpet av 2016

Bekymret for utviklingen

Fylkesmann i Oppland, Christl Kvam, liker ikke at ungdom uteblir fra debatten.

Christl Kvam, NHO

BESTILTE MENINGSMÅLING: Fylkesmann i Oppland, Christl Kvam.

Foto: Knut Sveen

– Det er bekymringsfullt at en fjerdedel av unge voksne i innlandet er usikre på hva de mener om kommunesammenslåinger. Dette er en viktig gruppe, mener Christl Kvam.

Det er disse ungdommene som eventuelt vurderer å flytte til hjemstedet etter endt utdanning, og som i så fall skal høste fordelene av mer interessante arbeidsplasser i en storkommune, mener Christl Kvam.

Prøver å nå ungdommen

Bekymret: Ordfører Harald Tyrdal i Lunner (Ap)

SNART FOLKEAVSTEMNING: Ordfører i Lunner, Harald Tyrdal.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Ordfører i Lunner, Harald Tyrdal, sier at de har brukt både blogg og Facebook i arbeidet med å dra med befolkningen i diskusjonen.

– Vi har også bevisst prøvd å møte ungdom på ulike arenaer, i ungdomsråd og elevråd. Vi har også vært i klasser på Hadeland videregående skole og snakket om temaet.