Hopp til innhold

Stor algevekst i Mjøsa

Vårflommen pluss mye fint vær i sommer og tidlig i høst er årsaken til stor vekst av kiselalger i Mjøsa. Algemengden fører til at sikten i vannet er dårlig.

Jarl Eivind Løvik

NIVA-forsker Jarl Eivind Løvik måler forekomstene av kiselalger i Mjøsa.

Foto: Vassdragsforbundet for Mjøsa

Det er ikke uvanlig at det blir en oppblomstring av kiselalger utover sommeren, men oppblomstringen i år er mer markant enn i de siste åra.

Hører hjemme i Mjøsa

– Kiselalger hører naturlig hjemme i Mjøsa, og noen ganger er forholdene slik med mye tilførsel av næringsstoffer, at vi får unormal stor vekst, sier daglig leder i Vassdragsforbundet for Mjøsa, Odd Henning Stuen.

Algeoppblomstringen får ingen alvorlige konsekvenser annet enn at vannet er mer grumsete og uklart. Der konsentrasjonen er størst kan det også lukte litt kisel eller svovel, legger Stuen til.

Mye over middelverdien

Mjøsa ved Staur gård, Stange Vestbygd - 13.10.13

Vårflommen og den varme sommeren og høsten har ført til unormalt stor algeoppblomstring i Mjøsa.

Foto: Synnøve Haagenrud

Målingene som NIVA har gjort av klorofyll -a viste maksverdier på fra 3,9 til 4,9 mikrogram per liter i august-september ved de ulike prøvestasjonene. Gjeldende miljømål for Mjøsa sier at middelverdien av klorofyll-a i vekstsesongen ikke bør overskride 2 mikrogram per liter. I perioden med mest alger, varierte siktedypet i området 5,6 – 6,5 m ved de ulike prøvestasjonene.

Mest utenfor Brøttum


Størst algemengde ble registrert ved Brøttum den 3. september. Store tilførsler av næringsstoffer med flommen i slutten av mai, i kombinasjon med mye fint vær utover sommeren og tidlig høst, kan være en sannsynlig forklaring på at algemengdene ble så pass store i 2013. Algeveksten har vært jevnt fordelt over hele innsjøen.

Algemengden har avtatt

I begynnelsen av oktober hadde algemengden avtatt markant, og siktedypet var økt til 8,7 – 9,4 m. Miljømålet for innsjøen er at siktedypet i Mjøsas sentrale hovedvannmasser skal være mer enn 8 m.

Flere saker fra Innlandet