Hopp til innhold

Stakk av etter å ha kjørt på elgkalv

Med tre brukne bein ble elgkalven liggende i veikanten helt til den ble funnet av et avisbud på morgenrunden, som meldte fra til politiet. Sjåføren hadde forlatt kalven hjelpeløs.

Påkjørt kalv

Den påkjørte kalven hadde brudd i tre bein og måtte avlives.

Foto: Jonny Rustad

Klokka var tre natt til onsdag da Jonny Rustad i Fallviltgruppa i Nord-Odal fikk en telefon fra politiet om at en elgkalv var blitt påkjørt på riksvei 24, noen kilometer sør for Sand. Elgkalven hadde blitt funnet av et avisbud. Sjåføren som hadde kjørt på kalven var ikke å se.

Det var avisa Glåmdalen som først omtalte saken lørdag.

Da vi kommer dit ser vi at kalven ligger tre-fire meter utenfor veien. Kua løp ute i åkeren og ropte. Hun ville ha med seg kalven, og den svarte moren, men den klarte ikke komme seg opp, sier Rustad til NRK.

Fallviltgruppa kunne ikke gjøre annet enn å avlive den skadde elgen.

– I etterkant så vi at den hadde tre brukne bein. Det ene bakbeinet var brukket på to steder.

– Et stygt syn

Det er vanskelig si hvor lenge kalven kan ha ligget skadet.

– Kalven hadde et friskt bein, og det hadde den sparket ganske mye med. Det var sparket opp en del jord der, så den kan jo ha ligget mellom en halvtime og en time, kanskje, anslår Rustad.

Rustad var forferdet over synet.

– Det var veldig stygt. Det første som slo meg, var egentlig hvordan folk bare kan reise fra når slikt skjer, uten å melde fra. Jeg trodde ikke folk kunne gjøre sånt, men det kan de visst, sier han.

Viltulykke

Et slikt bånd kan brukes til å merke ulykkesstedet, og lønner seg å ha i bilen.

Foto: Jonny Rustad

Kan få store bøter

Å kjøre på dyr er ikke straffbart, men det er straffbart å ikke melde fra når ulykken er ute. Det er da politiet som skal vasles, på telefon 02800.

– Når du kjører på vilt, skal du kontakte politiet med én gang. Du blir ofte bedt om være på stedet til viltnemnda kommer. Å stikke av er helt forkastlig, sier Ole B. Nordvik, lensmann i Odal, til Glåmdalen.

Blir man tatt for å stikke av, kan dette straffes med bøter på 7–8000 kroner.

Stort sett flinke til å melde fra

Jonny Rustad i Fallviltgruppa forteller at folk stort sett er flinke til å melde fra når ulykker skjer.

– Vi har hatt noen episoder, men dette opplever vi heldigvis veldig sjelden. De fleste ulykker skjer på natta, og de fleste sier fra. Da kan vi være på plass i løpet av 5–10 minutter, forklarer han.

Jonny Rustad

Jonny Rustad i Fallviltgruppa i Nord-Odal håper den som kjørte på elgkalven ser dette, og stopper hvis det skulle skje en annen gang.

Foto: Privat

Etter hendelsen tidligere i uka har det kommet opp flere "stor elgfare"-skilt på strekningen.

Rustad ønsker at det var flere oppslag på rasteplasser og liknende, slik at også utenlandske sjåfører på norske veier blir informert om hva man skal gjøre hvor man kjører på vilt.

– Forsikringsselskapene kunne også være flinkere til å sende ut informasjon, så folk vet hva de skal gjøre, mener han.

Nå håper han at den som kjørte på elgkalven får med seg oppmerksomheten saken har fått.

– Så stopper de forhåpentligvis og melder fra hvis det skulle skje en annen gang.