NRK Meny
Normal

Sorg på Haslemoen Transittmottak

VÅLER: Mottaksleder Ola Cato Lie sier alle på mottaket er preget av baby-dødsfallet onsdag kveld. I dag har de flagget på halv stang og hatt møter med beboerne.

Ola Cato Lie

TAR VARE PÅ HVERANDRE: Familien til den døde jenta og de andre beboerne blir ivaretatt på best mulig måte, ifølge mottaksleder Ola Cato Lie.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Folk her er lei seg og triste. Vi føler med foreldrene og prøver å ta vare på hverandre, sier mottaksleder Ola Cato Lie.

Den syriske familien har bodd på mottaket i to måneder. Den vesle jenta på 10 måneder ble sendt til sjukehuset på Elverum med luftveisproblemer onsdag ettermiddag. Onsdag kveld døde hun etter å ha fått hjertestans.

Både politi og helsetilsyn er varslet om dødsfallet. Det er rutine når barn under 18 år dør.

Politiet har ingen mistanke om at det har skjedd noe straffbart.

– Jenta hadde ingen synlige skader. Vi har startet etterforskning og hun blir obdusert i morgen, sier politiadvokat Henning Klauseie.

– Uventet

Transittmottaket i Våler har egen helsestasjon på dagtid med lege, helsesøster og jordmor. Jenta ble undersøkt av lege på mottaket og sendt videre til legevakt og sjukehus.

Da jenta kom til sjukehuset i Elverum ble hun lagt til observasjon på barneavdelingen.

– Hun ble undersøkt og det ble tatt en del prøver. Hun ble ikke oppfatta som spesielt sjuk, sier divisjonsdirektør ved sykehuset Innlandet Elverum/Hamar, Øyvind Graadal.

Etter noen timer på sjukehuset ble jenta akutt dårlig og fikk hjertestans. På sjukehuset klarte man ikke å gjenopplive henne.

Sjukehuset varslet både politiet og helsetilsynet om det uventede dødsfallet.

– Burde kommet til sjukehus tidligere

NRK snakket torsdag kveld med en beboer ved mottaket som mener jenta burde ha kommet til sjukehus tidligere. Han sier han var med som tolk da moren oppsøkte helsestasjonen ved mottaket fordi jenta var dårlig og hadde høy feber. Ifølge ham ble de bedt om å gi barnet paracet og vann. Dette skal ha vært for to uker siden.

Graadal avviser at hjelpen ikke kom tidsnok.

– Vi oppfattet ikke barnet som spesielt sykt da det ble lagt inn. Det er ingenting som tyder på at det hadde vært noen hensikt for dem å komme tidligere, sier Graadal.

Tar vare på familien

Ved transittmottaket er mottaksledelsen opptatt av å ivareta familien og de andre beboerne på best mulig måte.

Familien får oppfølging på sjukehuset i Elverum. De andre beboerne blir tatt hånd om på mottaket.

– For oss er det viktig at folk har det godt den perioden de skal være her, sier Lie.

Han mener mottaket har gjort alt de kunne.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

  • Nyvalgt fylkesleder KrF

    Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

    Oluf Maurud
    Foto: Jorun Vang / NRK