NRK Meny
Normal

Sommerfugllarver gir gode kår for meiser og spurver

Stort angrep av bjørkemålere, skaper gode oppvekstvillkår for meiser og spurver som får mye mat å gi til ungene sine.

Larver kryper på bladene til ei bjørk.

BJØRKEMÅLERE: Bjørkemålerne som har hekket i områder som er angrepet av bjørkemålere har tilgang på mye mat.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Den grønne larven til Epirrita autumnata, eller bjørkemåleren, kan bli opp til to centimeter lang og den tar for seg av skogen.

I Folldal kommune er store deler av skogen svart. Trærne mangler løv, selv nå midt i den grønneste perioden av sommeren. Den lille larva spiser opp bladverket.

Områder både nord i Hedmark og i Oppland er angrepet av denne sommerfugllarven.

Bjørkeskogen i Folldal ser nå helt svart ut fordi store mengder med larver spiser opp bladene.

Noen liker larva godt

Selv om larvene kan bety døden for fjellbjørk som angripes flere år, er larvene god mat for de fuglene som spiser insekter.

Munter sang kan høres i området rundt de nedspiste trærne.

– Larvene er store, mange og proteinrike. Dette er nyttig mat for fuglene som spiser insekter. Mange av de fuglene vi ser spise frø på fuglebrettet om vinteren gir ungene sine insekter, sier biolog Trond Øigarden fra Aurdal.

Bjørkefink

BJØRKEFINK: Bjørkefinken er blant fuglene som gir ungene sine bjørkemålere.

Foto: John Øystein Berg

Det store angrepet av larver enkelte steder gir gode oppvekstvillkår for både meiser og spurver som har unger i området.

Øigarden tror ikke flere fugler kommer til områdene som er angrepet av larven, men at de som allerede er der har kort vei til mye mat.

– Virkningen av dette kan være at flere fugleunger vokser opp. En annen konsekvens kan være at flere fugler hekker i områdene til neste år. Det er bra for det var et dårlig år i fjor, sier Øigarden.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • – Oppløftende mange bruker kjetting

    Statens Vegvesen har hatt intensive dekk- og kjettingkontroller av vogntog på svenskegrensa i Hedmark denne uka. Resultatene har vært oppløftende, til tross for noen grelle eksempler på glattføret onsdag, melder vegvesenet.

  • Pass opp for elg

    To store elgar står ved Gruatunnelen på riksveg 4. Vegvesenet bed trafikantane om å passe godt på.

  • Bil utfor vegen

    Ein bil har køyrd av vegen på riksveg 213 på grensa mellom Lillehammer og Ringsaker. Bilføraren var åleine og politiet sin første rapport tyder på at vedkomande ikkje er alvorleg skadd.