NRK Meny
Normal

Smuglere bruker småveiene over grensa

AUSTMARKA (NRK): Det er 36 grenseoverganger i Hedmark, og tollvesenet mener hele 5 tonn alkohol smugles over fra Sverige hver dag.

Per Skoglund står ved siden av skiltet på riksgrensen til Sverige.

MYE TRAFIKK: Per Skoglund opplever stor trafikk på den vesle grenseveien han bor ved i Austmarka i Kongsvinger kommune.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Per Skoglund bor på Kjerret på Austmarka i Kongsvinger kommune, og bare 50 meter nedi bakken ligger Sverige. Det blå skiltet som markerer riksgrensen synes godt fra huset hans. Det bor ikke mange langs denne veien, men trafikken er stor her likevel:

– Det er veldig stor trafikk. Det burde kanskje vært et slik telleverk her, sier Skoglund.

Store beslag

I første halvår i fjor beslagla Tollvesenet i Hedmark nesten 45.000 liter med alkoholholdige varer, 700.000 sigaretter og noen beslag av narkotika. Kontorsjef Morten Nystuen ved Tollvesenet i Kongsvinger vet at mye smuglervarer likevel kommer over.

Det største sigarettbeslaget på fem år

– Jeg tror at det kommer 5 tonn alkohol over hedmarksgrensa i døgnet. Ut fra beslagsstatistikker og sånn, så tror jeg ikke det er mye feil, sier han.

De som ønsker å smugle har mange veier å velge mellom. I Hedmark er det 36 slike grenseoverganger. Og smuglerne lærer fort hvordan Tollvesenet jobber.

– Har vi hatt suksess i 14 dager med ett eller annet så må vi tenke nytt, for da endres måter å gjøre ting på. Dette må vi hele tiden tenke ut og prøve å være i forkant av, sier Morten Nystuen.

Tunglastede biler

Per Skoglund er vant til trafikken rett utenfor huset og tenker ikke så mye på hvem som er ute og kjører. Men han hører godt om det er en fullastet bil som farer forbi huset hans og har fra tid til annen lurt på hva de farter rundt med i seine nattetimer.

– En gang ved juletider var det en som kom over jordet her, og så kom han inn og lurte på om han kunne få sette igjen en kartong med drikkevarer for han var redd det var kontroll, forteller Skoglund.

Med god utsikt til grensa får også Skoglund noen telefoner fra handlende nordmenn i Sverige.

– Det er kanskje mest kjentfolk som ringer da, hvis dem har vært i Sverige og handlet litt for mye enten det er drikkevarer eller kjøtt. Det hender dem ringer og spør om det står noen tollere på grensen, forteller Skoglund.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kollisjon ved Roverud

    Tre biler har kollidert på rikvei 2 ved Roveryd. Ifølge politiet er det trolig ikke snakk om personskader.

  • E6 åpen etter ulykke

    Veien var stengt ved Rudshøgda i retning mot Hamar etter to trafikkuhell, men er nå åpen igjen.

    Ulykke Rudshøgda
    Foto: Jorun Vang / NRK