NRK Meny
Normal

Småskoleelever ble sendt på skoletur i lærernes biler - uten barneseter

– Dette dreier seg om liv og helse, barna våre skal være trygge på skolen, sier far til en elev ved Rendalen-skolen til NRK.

Det var 24. april i år at Fagertun skole i Rendalen skulle på skoletur, men frakten av elevene foregikk uten godkjent sikkerhetsutstyr. Det fikk pappa Stein Illevold til å reagere.

– Sønnen min kom hjem fra skolen og kunne fortelle at de hadde vært på biltur den dagen. Han hadde blitt plassert i forsetet av en privatbil, men kun med vanlig bilsele, sier han.

– Enklere og billigere enn buss

Elevene ved første til fjerde trinn skulle på skoletur til Otnes, et lite tettsted som ligger 16,5 kilometer unna. Skolen valgte å frakte elevene i lærernes biler fordi det var enklere å organisere, og billigere enn å leie en buss.

Men foreldrene hadde ikke fått nok informasjon om skoleturen på forhånd, og elevene hadde derfor ikke med verken egne barneseter eller egnede, godkjente bilputer.

Det synes Illevold er alvorlig.

– Dette dreier seg om liv og helse, vi må ha en forsikring om at barna våre er trygge på skolen, sier han til NRK.

Nå ber han Fylkesmannen i Hedmark om å reagere overfor kommunen.

– Vi ser alvorlig på at barn ikke blir riktig sikret når de fraktes i biler, sier Anne Cathrine Holth, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Hedmark.

Rektor: – Elevene ble ikke utsatt for uforsvarlig transport

Rektor ved Fagertun skole, Mette Hornseth, sier at foreldrene på skolen er klar over at skolen av og til ønsker å bruke private biler på skoleutflukter, og at de kan reservere seg mot det.

– Vi har rutiner for hvordan transporten av elever skal foregå, men vi må jo bare beklage at de rutinene ikke ble fulgt i dette tilfellet, sier hun.

Hornseth sier at hun skjønner at Stein Illevold reagerte på elevtransporten.

– Jeg forstår de bekymringene han som far har, dette har vi tatt til etterretning. Fagertun skole er selvfølgelig svært opptatt av elevenes sikkerhet i alle sammenhenger. Men vi opplevde jo ikke at elevene var utsatt for uforsvarlig transport, de satt jo sikret i bilene det ble kjørt med.

Vil ikke politianmelde

Illevold skriver i et brev at fylkesmannen bør vurdere å politianmelde denne elevtransporten, men det vil ikke utdanningsdirektøren gjøre.

– Ut fra det vi vet nå vil vi ikke gjøre det i denne saken, sier Anne Cathrine Holth.

Illevold kommer heller ikke til å politianmelde kommunen. Han håper imidlertid at slik transport ikke vil skje igjen.

Og nå lover Fagertun-rektoren at skolen skal skjerpe seg.

– Vi har innskjerpet våre rutiner for transport i privatbiler, og har satt oss godt inn i lovverket av elevtransport. Dette vil også bli tema på høstens foreldremøter, sier rektoren.