Slik blir nye Våler kirke

Snart seks år etter at den gamle kirka brant ned til grunnen, står den nye Våler kirke nesten ferdig. Her kan du se hvordan den blir.

Den nye kirka i Våler begynner å ta form. Her kan du se video fra hvordan den ser ut.

Striden om hvor den nye kirka skulle bygges delte bygda i to. Strid var det også om hvordan den skulle bli. Men nå står den nye kirka der, som en flott og moderne katedral, som bygda kan være stolt av.

– Valget er tatt. Nå står kirka her, og jeg tror vi kommer til å like plasseringa den har fått, sier leder i byggekomitèen, Harry Vinje, som stolt viser fram kirka til NRK.

61 millioner kroner

Prislappen er 61 millioner kroner. 37 millioner er forsikringspenger etter brannen, tre millioner dekkes av gaver og dugnad fra folket i bygda. Resten er lån som kommunen har tatt opp.

Kirka får om lag 350 sitteplasser, omtrent like mange som i den gamle kirka. Vinje mener kirkerommet virker større når man kommer inn i kirka enn det ser ut til utenfra.

– Det er større enn man aner, man blir litt overveldet, synes han.

Innvielse 24. mai

Bygginga har gått etter planen. Både tidsramme og budsjett ser ut til å holde, og i februar blir kirka overlevert til Kirkelig Fellesråd. 24. mai blir det storstilt innvielse.

Da skal også det som ble reddet ut av kunst og utsmykking fra den gamle kirka under den tragiske brannen 29. mai 2009 være på plass. Blant annet gjelder det ei altertavle fra 1697. Den sto først i Mariakirken, ei stavkirke ved elva i Våler, før den ble flyttet til kirka som brant. Nå skal den leve videre i den nye kirka.

– Det finnes faktisk ikke så mange altertavler som er så gamle, forteller Christina Spaarschuh. Hun er malerikonservator ved Norsk institutt for kulturminneforskning.

– Det gjelder å få gammelt og nytt til å passe sammen, og det tror jeg vi skal få til, sier Turid Evang, leder i kunstkomitèen.

Nå gjenstår blant annet å montere 24 lyskupler fra Hadeland Glassverk.

Det eneste som ikke kommer på plass til innvielsen, er det nye orgelet. Det blir montert i løpet av sommeren, og innvies i oktober.

Created by InfoDispatcher