Hopp til innhold

Flere skiklubber vurderer å kjøpe snøkanoner

Mildvær og klimaendringer fører til at stadig flere langrennsklubber vurderer å kjøpe snøproduksjonsanlegg, sier Jan Olav Andersen i Hedmark skikrets.

Jan Olav Andersen, administrasjonssjef Hedmark skikrets

Det er lite som minner om vinter i skiløypene i Elverum nå like før jul. Jan Olav Andersen er bekymret og sier mange nå vurderer å skaffe snøproduksjonsanlegg.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Det er bare så vidt vi kan skimte restene av noen skispor i mange langrennsløyper i lavlandet i Innlandet. Lite minner om at vi er i slutten av desember og snart går inn i julehøytiden.

Klimaendringene fører til at stadig flere skiklubber nå vurderer å anskaffe snøproduksjonsanlegg, slik at de kan utnytte de kalde periodene til å få snø i løypene.

– Det er nok mange som driver langrennsanlegg i nærmiljøet som nå ønsker seg snø til jul.

Jan Olav Andersen, Hedmark skikrets

– Vi har fått flere henvendelser fra klubber om dette og jeg er overbevist om at dette vil bli et enda større tema i årene som kommer hvis vi får flere slike år. Det er ikke noe som er sikkert lenger. Selv i veldig sikre snøhøl i Østerdalen kommer snøen sent og mildværsperioder tar mye av det som kommer, sier en bekymret Andersen.

Andersen sier dette spesielt er viktig for å sikre forhold for barn og ungdom i sine nærmiljøer, slik at de ikke trenger å reise opp i høyden for å trene og gå renn.

– Dette handler om rekruttering, sier han.

– Ja, dette vurderer vi

Nybygda IL er en av klubbene som nå vurderer å kjøpe et slikt anlegg. I høst har de lånt en snøkanon fra skikretsen for å skaffe seg erfaringer.

– Det er helt klart et tema hos oss og noe vi vurderer. Vi har som regel hatt greie forhold, men nå ser vi at det kan være behov for å få bedre forhold, særlig tidlig på vinteren, sier Geir Mauseth, arrangementsansvarlig i Nybygda IL.

Klubben har investert mye i løypenettet de siste årene og dermed har de gode jevne traseer som gjør at det ligger godt til rette for kunstsnø.

Foreløpig er de tidlig i utredningen av dette og har ikke oversikt over hvor mye de må investere for å få på plass et slikt anlegg.

Snøkanoner på Os

Os IL er an av klubbene som allerede har gått til anskaffelse av snøkanoner.

Foto: Inge Morten Smedås, Os IL

Brukte 10 millioner

En klubb som har erfaringer er Os idrettslag. De brukte 10 millioner kroner for to år siden i et snøproduksjonsanlegg.

– Det var verdt pengene, sier Inge Morten Smedås som er daglig leder i idrettslaget.

Han forteller at de nå kan markedsføre anlegget med tidlig start om høsten. Nå har de snø fra midten av oktober og har opplevd stor etterspørsel fra klubber som vil bruke anlegget, særlig fra Trøndelag.

– Vi ønsker å konkurrere med for eksempel Sjusjøen om tidlig start, og hos oss er det mye bedre plass i løypene. At vi er nær Røros flyplass kan også være en fordel, sier han.

Koster 10.000 i døgnet

Snøkanoner i Os

Snøkanonene går døgnet rundt når det er forhold til det.

Foto: Inge Morten Smedås, Os IL

Os IL brukte også 10 millioner kroner på resten av anlegget, men ved hjelp av tippemidler, lån, sponsing og dugnader sitter de bare igjen med 1,3 millioner i lån. Og nå får de viktige inntekter på utleie av anlegget.

Men også de har opplevd utfordringer med været. Det har ikke vært så kaldt som normalt i Os heller de siste årene. Det ideelle er temperaturer ned mot 20 minus når de skal legge snø. Ved mildere vær bruker de lengre tid på å få nok snø og det koster 10.000 kroner i strøm per døgn når anlegget går for fullt.

– Vi hadde et budsjett på 120.000 kroner for snøproduksjonen, men nå ligger vi an til å bruke mellom 150 og 170 tusen, sier Smedås.

Økonomien en utfordring

Administrasjonssjefen i skikretsen sier økonomien helt klart kan være en utfordring. I tillegg må klubbene ha tilgang til nok vann og strøm.

– De kan få tippemidler til dette. Ellers må de spille på lag med lokalsamfunnet og sørge for sponsorer, sier Jan Olav Andersen.

Han tror også det kan tvinge seg fram samarbeid skiklubber imellom, slik at de kan låne utstyr av hverandre.

Skikretsen skal etter nyttår gjennomføre en stor undersøkelse med skiklubbene. Med den vil de få bedre oversikt over hvilke behov klubbene har, og hva de tenker om anskaffelse av snøproduksjonsanlegg.

Flere saker fra Innlandet