Seilfly savnet: – Miljøet preges sterkt

– Det går hardt inn på det lille seilflymiljøet i Norge når et fly med en pilot blir borte. Det sier seilflyinstruktør Håvard Gangsås. Seilflyet som forsvant ved Bjorli torsdag kveld er fortsatt ikke funnet.

Håvard Gangsås

PREGET STERKT: Håvard Gangsås er instruktør i Lesja Seilflyklubb og sier hele miljøet er sterkt preget av hendelsen de står midt oppe i nå.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det var like før kl.19.19 torsdag kveld seilflyet som er savnet sendte ut ut en nødmelding. Så ble det borte fra radaten.

Siden da har flyet og piloten, en mann i 30-årene, vært sporløst forsvunnet.

– Dette påvirker oss sterkt og mobiliserer oss til å samles her på Bjorli og delta og hjelpe til i søket, sier Håvard Gangsås.

Han er instruktør i Lesja seilflyklubb og har deltatt på NTNU Flyklubb sin høstleir på flyplassen der flyet som er savnet tok av i går.

Trygt å fly seilfly

Det har blitt søkt på bakken i natt uten resultat.

Nå på formiddagen har et Sea King redningshelikopter fra Ørlandet startet letingen i området sammen med et Luftambulansehelikopter fra Dombås og fire småfly.

Flyet som er savnet er et en-seters glassfiberfly med 15 meters vingespenn. Håvard Gangsås sier det er trygt å fly seilfly.

– Det er svært sjelden det er ulykker med seilfly og jeg vil anse det, sjøl på en dag som i dag, at det er meget trygt, forteller den erfarne seilflyinstruktøren.

Leter fortsatt etter seilfy

LETET I NATT: Røde Kors og Norske redningshunder har lett på bakken i natt uten resultat.

Foto: Avisa Vigga

Usikker på årsaken

Siste kjente signal fra seilflyet var ved Digervarden, et fjell mellom Lordalen og Lesjaskog. Hva som har skjedd etter det, er usikkert.

– Det er veldig vanskelig å si hva som er årsaken. Det kan være noe teknisk med flyet. Det kan være skyene eller at han ikke har hatt sikt hjem til flyplassen, forteller Gangsås.

Men det er kjent i flymiljøene at fjellområder kan være vanskelig å fly og navigere i forhold til.

– Det er alltid vanskelig å orientere seg i fjellterreng fra fly, men vi trener jo på dette hele tiden og arrangerer kurs, så den kunnskapen bør være inne, sier Gangsås.

Helikopter i leting på Bjorli

LETER: Et politihelikopter er i formiddag satt inn i letingen etter seilflyet som er savnet på Bjorli.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Gode flyforhold

Han legger også til at de fleste seilfly har digitalt navigasjonsutstyr ombord enten i form av mobiltelefoner eller egne instrumenter eller kart.

I tillegg var det gode forhold for flyging i går kveld.

– Forholdene var egentlig greie for såkalt bølgeflyging som vi drev med i går. Det er klart det lå et lavt skydekke her og der, men vi flyr enten i framkant eller utenfor det. Det er det vi trener på, sier Gangsås.

Flyet som er savnet er ikke utstyrt med nødpeilesender, et utstyr som ville gjort det lettere å finne selv om det har styrtet.

– Seilfly har ikke motor og derfor lite batterikapasitet. Det er svært sjeldent seilfly har nødpeilesender og det er heller ikke krav om det, avslutter Gangsås.

Håvard Gangsås forteller om flyforholdene ved Bjorli-

SE VIDEO: Håvard Gangsås forteller om flyforholdene ved Bjorli.