NRK Meny
Normal

Schumann tilbake i hjembygda

Nokas-raner Kjell Alrich Schumann er tilbake i hjembygda i Åsnes. Etter å ha sonet 10 år er han løslatt. Men nå må han leve under streng kontroll av Kriminalomsorgen for å unngå å bli fengslet på nytt.

Kjell A. Schumann

Etter å ha sonet drøyt 10 år i fengsel for å ha skutt en politimann under Nokas-ranet i 2004, er nå Kjell Alrich Schumann tilbake i hjembygda Velta i Åsnes.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Etter Nokas-ranet i 2004, der Schumann skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland, ble han dømt til 15 års forvaring, med ei minstetid på 10 år. Etter over 10 år i fengsel er Schumann tilbake i hjembygda, Velta i Åsnes.

Løslatt, men ikke fri

Selv om Schumann nå er løslatt, er han likevel ikke helt fri. Han har en del begrensninger.

Mellom 23.00 og 06.00 må han være hjemme, og hver dag må han på jobb. Han får ikke overnatte andre steder eller flytte uten å søke, og han må gå til psykolog. Han kan dessuten ikke ta kontakt med de andre fra Nokas-ranet, deres familier eller andre kriminelle.

Created by InfoDispatcher

Schumann ville i dag ikke uttale seg til NRK, men han har tidligere sagt at han ikke er noen fare for sine omgivelser og at han heller ikke kommer til å gjøre kriminelle handlinger igjen.

Kriminalomsorgen lover kontroller, og truer med ny fengsling hvis han bryter reglene. Schumann sier han godtar reglene.

Helt greit for bygdefolket

Bygdefolket på Velta i Åsnes synes det er helt greit at Nokas-raner Kjell Alrich Schumann er tilbake i hjembygda.

– Jeg tror at de fleste synes det er helt greit at Schumann kommer tilbake til Velta. Han har vært en ok gutt i bygda, og jeg er ikke redd for å møte på ham, sier sambygdingen Roald Utneset.

– Føler jeg har gjort opp for meg

Se intervjuet med Kjell Alrich Schumann etter at han fikk vite at han skulle bli løslatt for noen dager siden.

Schumann har tidligere uttalt til NRK at han føler at han har gjort opp for seg.

– Jeg kjenner familien hans fra før, og har aldri hatt problemer med dem. Den alvorlige forbrytelsen han har begått er vanskelig å forsvare, men han må tilbake til samfunnet nå som han er løslatt, da er det jo naturlig at han kommer tilbake hit, sier Roar Moe, som også bor på Velta.

Nå ønsker Schumann å få seg en jobb i området. Han vet at det er delte meninger om at han nå er løslatt, men sier at han vil ta en dag av gangen, og at han håper å leve et normalt liv.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl
 • Legger ned skole

  Politikerne i Sel kommune vedtok i dag å legge ned Sel skole, skriver GD. Ap og SV fikk flertall for å samle Otta og Sel til en skolekrets. Årsaken er dårligere økonomi og lavere elevtall.

 • Sex med mindreårig

  Ei kvinne i 20-årene er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en enslig mindreårig asylsøker på et bofellesskap i Vestoppland der hun var medarbeider. Fornærmede var 16 år da det begynte i fjor sommer, forteller statsadvokat Iris Øsp Lydsdottir Storås til Oppland Arbeiderblad.